Böcker om textilslöjd

Brodera på linne
Lär dig brodera korsstygn, halva korsstygn, tvistsöm, pärlbroderi, svartstick, rutsöm och rätlinjig plattsöm på linne. Mönstren är inspirerade av folkkonsten och äldre märkböcker. Monica Hallén, Hemslöjdens förlag.
Pris: 75 kr
Brodera på ylle!

Du får lära dig grunderna om stygn och material, metoder för hur du överför mönster till tyg, hur du monterar ditt arbete och gör vackra avslutningar.
Författarna bjuder på en lång rad idéer om hur man kan brodera fritt, och gärna på återbruksmaterial, med restgarner och småbitar som har blivit över. Med pärlor, paljetter, små bitar av vadmal, band, spetsar och knappar, tillsammans med stygn i regnbågens alla färger, tar smycken, bälten, väskor, kuddar, dynor, vantar och muddar form.
Modellerna i boken är framtagna av tre skickliga brodöser: Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin. Här finns också berättelser om traditioner och föremål av Annhelén Olsson. 84 sid. Utgiven av Hemslöjdens förlag.
Pris: 225 kr
Yllebroderier - berättande folkkonst från Norden
Boken vänder sig till dig som är intresserad av textilier, kulturhistoria eller kanske bara älskar vackra böcker. Tio författare berättar om yllebroderier i Sverige, Norge och Danmark under perioden 1700 - 1900-talet, samt hur det ser ut i dag. Det unika bildmaterialet öppnar dörrar till en fascinerande bildvärld med spännande färgkombinationer och berättelser från en svunnen tid. Inbunden ca 250 sidor.
Pris: 395 kr
Broderier från 50 och 60 talen

Detta är boken för dig som älskar 50- och 60-talens stilsäkra
och färgsprakande broderier.
Silverrosor av Elsa Agelii, Gräshoppan i blå och gröna nyanser av Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johanssons genialt utformade ädelstensserie är några av broderierna i den nya boken Broderier från 50- och 60-talen.
I boken finns tio beskrivningar till originalbroderier att brodera själv, men också inspirationsbilder på ytterligare exempel ur den tidstypiska mönsterskatt som skapades under denna broderiets storhetstid. Författare Ann-Sofie Svansbo har med varsam hand och stor stilkänsla funnit nya användningsområden för några av broderierna. Anna Lindqvist berättar om konstnärerna och den tid de verkade under. Under den här perioden arbetade många av de främsta textilkonstnärerna i nära samarbete med hemslöjden. I Östergötlands museums samlingar finns de originalbroderier som skapades av textilkonstnärerna i samarbete med Östergötlands läns Hemslöjdsförening.
Pris: 125 kr
Börja väv!
Med Annika Elmqvists härliga illustrationer och med utförliga beskrivningar och fina foton redovisas ett antal sätt att börja väva på. Boken innehåller beskrivningar till flera vävar med och utan vävstol; pärlvävning, flossavävning, vävning i hängande varp och mycket mer. Boken är lika stimulerande för vuxna som för barn. Nina Bäckman, Annika Elmqvist, Tina Ignell och Bengt Arne Ignell. Inbunden, 84 sidor. xyz
Pris: 150 kr
Naturlig färgning

I den här praktiska inspirationsboken tar den traditionella växtfärgningen nya former. Du får lära dig hur du på ett enkelt och giftfritt sätt färgar tyg, garn och klädesplagg i naturfiber med pigment från närmiljön.
De flesta av våra textilier innehåller idag stora mängder kemikalier som påverkar både människor och djur negativt. I boken får du de baskunskaper som behövs för att komma igång med hemfärgning. Av Lina Sofia Lundin.
Pris: 195 kr
Nock, ragg, rya - det glänser om ullen
En vacker och inspirerande bok för dig som är intresserad av kulturhistoria, ull och vävning. Lämplig att använda i studiesammanhang. Inbunden bok, rikt illustrerad i färg. 120 sidor.
Pris: 100 kr
Nålbindning - historiskt och modernt i Stockholms län
Länshemslöjdskonsulenterna i Stockholms län. En bok om det tusenåriga hantverket nålbindning.
Pris: 190 kr
Perler på pulsen

Handledsvärmare, torgvantar, muddar, halvvantar - det finns många namn på dessa praktiska små plagg. Traditionellt har de använts till kyrka och bröllop men är idag lika vanliga till vardags som till fest. Boken innehåller 38 beskrivningar, där du lär dig att sticka med pärlor som dekoration. 50 sidor.
Pris: 250 kr
Sticka, detaljer som gör skillnad
Boken är helt unik i sitt slag och vänder sig både dig som just börjat sticka och till dig som söker nya utmaningar.
Stickning - ett hantverk att utveckla

Textilforskare Anneli Palmsköld har tecknat ett porträtt av formgivaren Britt-Marie Christoffersson, som i 25 år arbetat med att utforska stickningens möjligheter. Här delar hon med sig av sina nyskapande tekniker och mönster i en bok som är slösande vackert illustrerad med stickning som du aldrig har sett maken till tidigare. I bokens avslutande kapitel utreder Palmsköld stickningens historia och utveckling i Sverige. Låt dig inspireras av färger, former och ytor! Inbunden, 224 sidor, 210x270 mm.
Pris: 245 kr
Sticka halsdukar, kragar, snibbar!

Sticka halsdukar, kragar, snibbar! är Ann-Mari Nilssons efterlängtade uppföljare till Sticka mössor, vantar, sockor! Här finns plagg som värmer hals och huvud och många sticksätt som passar just för halsdukar; det är ju viktigt att båda sidorna blir fina! Mjukband, 72 sidor, 190x190 mm.
Pris: 125 kr
Sticka mössor, vantar, sockor!

Formgivare Ann-Mari Nilsson har skapat en tidlös och praktisk mönsterbok. Hon har komponerat 53 beskrivningar på mössor, vantar, muddar, sockor och ankelvärmare. Den som stickar kan själv välja garn och kombinera modeller, sticksätt, mönster, hoptagningar, tummar och hälar till egna, unika plagg. Textilkonstnären Kerstin Gustafsson berättar om ullens fantastiska egenskaper och hur man sköter sina ylletextilier. Mjukband, 84 sidor, 190x190 mm.
Pris: 225 kr
Virka!
Boken innehåller en blandning av gamla och nya tekniker för virkning av bl.a. väskor, påsar, vantar, muddar, pälsband och mormorsrutor. I boken Virka! beskrivs gamla och nya tekniker varvat med praktiska tips. Boken rymmer projekt både för den avancerade virkaren och för dig som just har upptäckt hur roligt det är att virka. Maria Gullberg, Hemslöjdens förlag.
Pris: 125kr
Väv i halm

En fin bok på 110 sidor, rikt illustrerad med beskrivningar, tips och historia. Ylva Kongbäck & Barbro Wingstrand
Pris: 250 kr
Väv på fyra skaft
Boken innehåller 28 beskrivningar på olika vävar till inredning och kläder, men ger dig likaså redskap att kunna göra egna mönster. Ann-Mari Nilsson, Hemslöjdens förlag. OBS! På sidan 61 i boken finns helylletyg HAV, där skeden ska vara 35/10.
Pris: 195 kr
Bollebygdsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Bollebygds härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Bollebygdsdräkt. Bollebygds härad ligger i västra Sjuhärad. Häfte 37 sidor.
Pris: 200 kr
Gäsenedräkten

Pris: 100 kr
Kindsdräkten

Pris: 100 kr
Marbodräkten

Pris 200 kr
Redvägsdräkten

Pris: 100 kr
Toarpsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Toarp. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Toarpsdräkt. Toarp är en socken som ligger i Dalsjöfors. Toarp hör till Ås härad och ligger mellan Borås och Ulricehamn mitt i Sjuhäradsbygden. Häfte 63 sidor.
Pris: 200 kr
Vedensdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Vedens härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Vedensdräkt. Vedens härad omsluter Borås stad. Häfte 21 sidor.
Pris: 100 kr