Böcker om slöjd - inspiration och andra material

Krona och krans - smycka till fest och bröllop

Äldre tiders folkliga bröllop kunde vara storartade tillställningar - inte minst var bruden rikt smyckad. Kronan eller kransen var bokstavligen kronan på verket! 

Boken är rikt illustrerad i färgfoto och med teckningar och innehåller beskrivningar till kronor, kransar, feststänger och konstgjorda blommor. Utgiven av Tidskriften Hemslöjden/ Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.  60 sidor

Pris: 195 kr

Julboken

Julboken innehåller allt du behöver för att pynta, pyssla och skapa inför julen. Formgivare och författare Lotta Glave delar med sig av sin unika mönstervärld.

I Julboken finns allt från julgransprydnader, som toppstjärnor och smällkarameller, till kransar i olika tekniker, skinkpinnar med krus, garntomtar, julträd och pappersetiketter att göra själv. Du hittar också klassiska bidrag till gottebordet som pepparkakor gjorda på fri hand, knäck och kolor.

Pris: 245 kr

Första origamiboken - japansk pappersvikning på svenska

Origami är japansk traditionell pappersvikning. I denna bok finns instruktioner på svenska till ett flertal olika varianter. Det finns även en uppföljning till boken, Andra origamiboken. 

Pris: 120 kr

Andra origamiboken - japansk pappersvikning på svenska

Origami är japansk traditionell pappersvikning. I denna bok finns instruktioner på svenska till ett flertal olika varianter. Detta är den andra boken i serien, som följer efter Första origamiboken.

Pris: 120 kr

Med nya ögon - om att få kunskap och inspiration av gamla grejor

Lisa och Jonatan Malm har låtit 20 stycken museiföremål inspirera till skapandet av nya leksaker, funktionella och roliga bra-att-ha-saker eller bara prylar som är till lust. Allt i en modern tappning men med spår av vårt kulturarv.  Boken innehåller bilder på de gamla föremålen med en kulturhistorisk text till, de nytillverkade sakerna samt arbetsbeskrivningar. 

Pris: 155 kr

Nääs kring sekelskiftet 1900

En liten skrift om Nääs Slott och de tillhörande byggnaderna. Nääs var vida känt kring sekelskiftet och kallades ibland "Sveriges fönster mot Europa". Hit kom pedagoger från ett 40-tal länder för att lära sig undervisa i slöjd, öva sånglekar och folkdanser, sy, väva och teckna.

Pris: 40 kr

Slöjda själv

27 enkla beskrivningar i olika tekniker och material, t ex fläta en gräskrona, sy en sjösäck, tälj knyppelpinnar, tova en matta, sy en trådknapp, tova näversulor, tälj ett pennskaft och slöjda ett festträd. Slöjd i Väst.

Pris: 100 kr

Småslöjd - barn slöjdar med vuxna

Småslöjd innehåller 20 roliga och inspirerande slöjdprojekt med enkla och överskådliga beskrivningar, alla märkta med svårighetsgrad och med massor av variationsmöjligheter. Kalle Forss (red.), Gunnar Jeppsson, Jan Olofsson och Nisse Stormblod.

Pris: 160 kr

Slöjda enkelt och lekfullt - ett inspirationshäfte

Det är roligt att slöjda - i alla åldrar. Teknikerna är enkla och stora och små händer kan hjälpas åt. Materialet kan vara gratis; tygbitar, garnrester, färskt trä, sly m.m. Instruktionerna i det här häftet är grundläggande. Låt kreativiteten och lekfullheten flöda. Häftet har spiralrygg och innehåller 35 beskrivningar med instruktioner och teckningar i svart/vitt.

Pris: 100 kr