Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kork

Används bl a till korkplattor och isolering; som lösfyllning eller som skivor. Korken har god värme-, vibration- och ljudisolerande verkan. Korken är starkt vattenavvisande och svårantändlig. Används i rymdfarkoster. Funktionen påverkas inte av frost eller höga temperaturer.

Odling och tillverkning

Kork tas från korkekens bark när trädet är 20-25 år. En korkek skördas upp till 20 gånger, med ett intervall på 7-10 år, som gör kork till ett förnyelsebart material.

Kork växer i de västra delarna av Medelhavsländerna, framförallt i Portugal.

Korkkornen, granulaten, hettas upp till ca 250°C och sväller till ett lätt, poröst och värmeisolerande material. När det pressas under upphettningen får man skivor och plattor. Skivorna efterbehandlas och ytbehandlas för olika användningsområden. Hartser i korken utgör bindemedlet men syntetiska hartser som polyuretan kan tillsättas i mindre mängder.

Korken går inte att genomfärga.

Transport

Korkplattor och isolering av kork tillverkas i Sverige. Korken importeras från sydvästra Europa.

Hållbarhet/Livslängd

Kork har hög beständig om den inte belastas för mycket eller utsätts för långvarig fukt.

Underhåll/Användning

Kork kan rengöras med lösningsmedel om bindemedlet tål preparatet. En strykning av medel som skummjölk, vax eller paraffin kan öka livslängden på korkmattor.

Avfall/Deponi

Korkprodukter med naturliga bindemedel kan komposteras eller bli energi. Övriga lämnas för deponering.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:55