Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Björk (Betula)

Björken är ett pionjärträd som är först att etablera sig efter skogsbrand eller avverkning. Det finns tre olika björkarter i Sverige: dvärgbjörk, vårtbjörk och glasbjörk. Masurbjörk kallas virket när björken antar en speciell knotig växtform som ger en särskilt vacker ådring av träet.

Användning 

Björken har ett brett användningsområde och är eftertraktat inom många olika sammanhang, från pappersmassa till fanér. Virket är medelhårt, har hög elasticitet och är segt. Björkens alla delar går att använda: virke, grenar, blad, sly, näver och rötter.

Björk kan användas till nästan allt. Allt från möbler, skidor och tråg till slevar och smörknivar går att göra i björk. Det är vanligt förekommande i inredning och möbler och associeras till 1900-talets ljusa skandinaviska stil. Björk är lämpligt till köksredskap då det inte avger lukt eller smak.

Björkens näver går att forma till många olika föremål och används även till taktäckning. Läs mer om näver här.

Bladen ger klara gula till gröna nyanser vid växtfärgning av garn och eftersom de innehåller tvålämnen kan de användas som ett enklare tvättmedel för textilier och hår. Barken går också att använda som färgämne för ullfiber och ger då bruna toner, beroende på betning.

Björk är mindre lämpligt till båtar och byggnader på grund av dess dåliga motståndskraft mot röta.

Odling

Björken är som alla träd en effektiv koldioxidsänka, eftersom koldioxid binds under växtperioden. Koldioxiden lämnar inte virket förrän det murknar och återgår i kretsloppet eller förbränns. Därför bör trämaterial återanvändas och bli andra föremål.

Björk sprider sig lätt och dyker upp bland de första efter avverkning eller skogsbrand. Den är frosttålig och blir runt 100 år gammal.

Transport

Björk växer i alla delar av Sverige, så korta transporter är möjliga.

Hållbarhet/Livslängd

Björken har lång hållbarhet i förädlat tillstånd. Den förmultnar dock snabbt jämfört med andra träslag om den kommer i kontakt med fukt.

Underhåll

Björk kan med fördel oljas med rå kallpressad linolja, vaxas eller målas, dock ej i matkärl.

Avfall/Deponi

Björken kan som allt friskt virke återanvändas. Virke utan giftiga färger kan komposteras eller förbrännas. Björk har ett högt energivärde och är eftertraktat som ved.

Senast uppdaterad: 2021-04-19 08:00