Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Granit

Används som byggnadsmaterial, som marksten och till konstverk utomhus. Den bohuslänska graniten beräknas vara drygt 900 miljoner år gammal och tillhör den yngre delen av urberget. Namnet kommer från latinets granum som betyder korn.

Härkomst

Granit består av kvarts, fältspat och liten mängd glimmer. Den är Sveriges vanligaste bergart. Färgskalan är från ljusgrå till röd. Stenen bryts direkt ur fast berg i dagbrott eller så tas lösa block tillvara.

Olika ytbehandlingar förekommer; från obearbetad yta till polerad. Brytning, bearbetning och transporter påverkar miljön. Sten har en lång livslängd vilket ger en låg miljöpåverkan i ett längre tidsperspektiv. Stenbrytning ger sår i våra landskap. Sten är en ändlig resurs. Stendamm är farligt för våra lungor.

Transport

Granit bryts i Bohuslän och Västra Götaland.

Hållbarhet/Livslängd

Granit är extremt stark och tålig mot såväl slag som värme. Står bättre emot yttre påverkan, som sur utomhusmiljö, än till exempel kalksten. Som alla stenar kan sprickbildning uppstå om varm sten kyls av hastigt.

Underhåll

Med enkla åtgärder kan man förhindra att stenen utsätts för förfall. Se till att vattenavrinningen fungerar. Färger och impregneringar av stenen kan dölja skador. Vid större skador kan delar av stenen huggas ut och nya bitar fälls in (ilusning). Lagningar görs med olika bruk eller att ytan huggs om.

Avfall/Deponi

Sten återvinns, speciellt gat- och kantsten. Stenen kan omhuggas för nya ändåmål.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:24