Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Färgcirkel

Färgcirkeln med grundkulörerna i mitten och blandningar i två lager

Kännedom om färgcirkeln är bra om du ska blanda din egen kulör, läs mer här!

Den klassiska kulörcirkeln är har tre nivåer; primär, sekundär och tertiärnivå:

  1. Primärnivån är i cirkens mitt och utgörs av tre kulörer: rött, blått och gult. Inom måleriet är en primärfärg en färg som inte har spår utav någon annan färg. 
  2. Sekundärnivån är nästa nivå och utgörs av ytterligare tre kulörer blandade av två primärkulörer.
  3. Tredje nivån utgörs av 24 kulörer som kan blandas av primär och sekundärkulörerna. Tillsammans med svart och vitt kan man uppnå ytterligare mängd möjliga kulörer.

Hur använder du den här kunskapen när du blandar din färg?

Har du en röd färg som du vill ha lite kallare - blanda i lite blå färg. Vill du ha den varmare - blanda i gul färg.

Samma gäller för de övriga kulörerna. För den gula färgen - vill du ha den grönare, blanda i blå färg. Vill du ha den mer orange, blanda i rött. För den blå färgen - vill du ha den mer lila, blanda i rött. Vill du ha den mer turkos, blanda i grönt.

Fortsätt på samma sätt med den tredje nivåns kulörer.

Mörkare toner skapas genom att tillsätta svart pigment och ljusare genom att tillsätta vitt pigment. 

Tänk på att inte blanda för många kulörer i färgen - risken är att det blir brunt, något vi alla lärt oss i grundskolans men som behöver påminnas om! 

Boktips!

Läs mer om färglära, kulörernas egenskaper, hur färgerna bryts i ljus och gentemot varandra samt hur kulörerna uppfattas:

Goethes färglära, Pehr Sällström - Goethes Till färgläran gavs ut i tre delar 1807-1809 och är nyutgiven med kommentarer och förklaringar av Sällström. Färgläran studerar systematiskt färgernas visuella natur och verkan och används fortfarande av konstnärer och arkitekter.

Albers färglära, om färgers inverkan på varandra, Josef Albers, 1963, Forum. Ytterligare en klassisk färglära som koncentrerar sig på hur kulörerna kontrasterar gentemot varandra.

Upplevelse av färg och färgsatt miljö, 1995, Anders Hård, Rikard Küller, Lars Sivik, Åke Svedmyr, Byggforskningsrådet Färgantologi bok 2. Boken handlar om hur färger påverkar människor. Hur olika yttre faktorer som t ex ljus, belysning, avstånd och rumsvolym påverkar människors upplevelse och uppfattning av färgkulörer.

Senast uppdaterad: 2021-08-11 14:05