Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1880-tal - gulbrun fasad med grå foder och röda fönster

Ett stort gulbrunt hus med grå foder och röda fönster. I förgrunden lövade trädgrenar

En tidstypisk representant för 1880-talets panelklädda byggnader med många inslag av snickarglädje. Panelen är målad i ljusbrun umbra, fönstren med en mörkare brun umbra, och fönsterbågarna är gröna. Läs mer om färgsättningen här!

Villa 1, vandrarhemmet i Mössebergsparken i Falköping, uppfördes 1867. Trolig arkitekt är A. Peterson, Värsås.

Falköping, Mössebergsparken

Mössebergs Wattenkuranstalt anlades på Mössebergs östsluttning i Falköping 1867. Till de första byggnaderna som uppfördes hörde ett stort Bad- och Societetshus, samt ett större timrat och panelat bostadshus för badgäster, det så kallade Bolagshuset. Övriga byggnader tillkom sedan efter hand som behov uppstod och ekonomin tillät. Exempel är över- och underläkarvillorna, Apoteksvillan, samt ett antal bostadshus för personal och gäster. Vid sekelskiftet 1900 byggdes Vintersanatoriet. Bolagshuset är identiskt med det som också länge har kallats Villa Nr 1, och som från 1970 har fungerat som vandrarhem. Villa nr 1 är också parkens idag äldsta byggnad, sedan det första Badhuset brann ned redan 1871.
I stort sett samtliga byggnader i Mössebergsparken, och framför allt de som ligger inom det centrala parkområdet, byggnadsminnesförklarades 1979. Av okänd anledning undantogs Villa 1, vandrarhemmet, och till skillnad från alla övriga byggnader och mark i parken saknar Villa 1 idag formellt skydd. Ägaren, kommunen, har dock kontinuerligt samrått med länsmuseet i Skara när större arbeten har varit aktuella på byggnaden.

Under åren 2007 till 2010 utfördes en serie renoveringsarbeten under medverkan av museet i Skara. Rötskadade balkonger och väggpartier, liksom åtgärder på tak, vattenföring och fasader syftade till att återställa huset till ett känt utseende omkring år 1900.

Sedan en renovering i början av 1900-talet har såväl fasader, listverk som fönster varit enfärgat vita. 

Thomas Carlquist, antikvarie vid Västergötlands museum, skriver:
"När nu huset skulle målas på nytt år 2010 bestämdes att försöka bestämma hur huset hade sett ut innan det blev vitt omkring 1910. Ett 1800-talsfoto gav viss ledning, och i detalj framträdde spår av den ursprungliga färgsättningen vid försiktig skrapning (större delen av panel och foder är ursprungliga från byggnadstiden). Några blindfönster härrör också från 1800-talet.

Notera att kulörerna på fasader och detaljer båda baserar sig på pigmentet brun umbra. Med inblandning av vitt och lite svart åstadkoms den gråbeige tonen för foder och listverk. Detta sätt att åstadkomma olika kulörer var mycket vanligt på 1800-talet."

Brun umbra i två olika toner och rödbruna fönsterbågar

färgprov med tre olika kulörer

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljusbrun umbra. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i brun umbra med lite svart i. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk rödbrun kulör. I tabellen nedan syns delarna baskulör brun umbra gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Brun umbra  6A-39  25 75 - 2020-Y10R
Listverk, foder mm Brun umbra  6B-39 24,39 73,17 2,44 5010-Y10R
Fönster, dörr rödbrun   - - - 7020-Y70R
Senast uppdaterad: 2022-12-21 17:55