Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hampa (Cannabis sativa)

Hampa är en lättodlad växt som ger draghållfasta fibrer med ett brett användningsområde. Hampa har odlats och förädlats av människor i närmare 4000 år.

Användning

Hampa har ett brett användningsområde som fiber, livsmedel och bränsle. Materialet har använts i allt från tyg till repslagning på grund av sina starka fibrer. Fröna används till att producera bland annat olja, flingor och mjöl.

Hampan är motståndskraftig mot mögelsporer och har varit vanlig i rep och segel. Hampa påminner mycket om linet i sina egenskaper och används också till inredningstextilier, säckar, kläder och mattor. Hampafiber är ett mycket bra isoleringsmaterial, läs mer här.

Hampa har fått ett dåligt rykte på grund av att det förknippas med narkotika men den hampa som får odlas i Sverige, så kallad industrihampa, har mycket lite av det narkotiska ämnet thc. Att odla hampa i Sverige kräver särskilda tillstånd från Jordbruksverket.

Odling

Hampan tillhör nässelsläktet och är närliggande till humlen. Liksom linet är den en kombinerad spånads- och oljeväxt. Den är lättodlad och kan odlas utan bekämpningsmedel då den är snabbväxande är den inte lika känslig för ogräs som linet.

Hampan har odlats i tusentals år som nyttoväxt, men förbjöds under en period från 1930-talet och framåt. Forskning har visat att hampan är mer vanligt förekommande i historiska textilier än vad man tidigare trott. I den färdiga textilien är det svårt att skilja hampa från lin.

Hampa är en effektiv koldioxidsänka och tar upp mer koldioxid under sin tillväxt än vad som släpps ut vid produktion.

Transport

Hampa odlas idag åter i flera delar av Sverige, men odling för textilproduktion är vanligast i Kina och Östeuropa.

Hållbarhet/Livslängd

Fibern blir starkare i vått tillstånd, däremot är den känslig för ljus.

Liksom för linet är rötningen som krävs för att frigöra fibern det som ger störst miljöpåverkan. Vid vattenrötning efterlämnas ett syreförbrukande vatten som i sjöar och vattendrag kan ge upphov till syrefattiga miljöer. Inom textilindustrin efterbehandlas fibern med natriumhydroxid vilket har en liknande effekt på vattenmiljön. Alternativa metoder med mindre mijöpåverkan är under utveckling.

Avfall/Deponi

Hampan kan återanvändas och komposteras.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:52