Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Täljda räfsor 20-21/4

Fyra räfshuvuden i trä mot en vitmålad vägg

Tillverka en funktionell räfsa med traditionella tekniker och material.

Förr var handgjorda räfsor i trä ett självklart inslag på tomterna och gårdarna. Idag ses de kanske oftast som kuriosa på en vägg eller på en hembygdsgård. Men faktum är att de inte bara är vackra utan väldigt funktionella och nog så effektiva.

Under denna praktiska kurs lär du dig om trämaterial och vilka som lämpar sig till räfsans olika delar. Vi går genom olika varianter av sammanfogningar och och hur en räfsa är konstruerad. Du lär dig också använda träverkygen under arbetets gång.

I slutet av dag två bör du ha en fungerande räfsa som du själv har gjort, av en modell som du själv har valt. 

Storlek och modell får till viss del avgöras av tidigare trä- och hantverksvana. Är du helt ny på träslöjd och känner dig osäker går det bra att göra en liten handkratta. Det innebär samma tekniker och moment, men storleken gör det till ett lättare projekt.

Kursledare

Martin Ericsson är möbelsnickarmästare, konsthantverkare och slöjdlärare. Han är bland annat utbildad på HDK Steneby. Till vardags kombinerar Martin sina två jobb som lärare i trähantverk på Tibro Hantverksakademi och sin egen firma Äskekärrs Möbelsnickeri. Utöver det håller han kurser i olika former av trähantverk som han brinner lite extra för. Som räfsor till exempel.

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till SV.

Tag med 

Allt som behövs finns på plats och materialet ingår i avgiften. Men du får så klart ta med dina egna verktyg om du vill, likaså om du har nåt speciellt trämaterial du gärna vill använda.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 20-21 april 2024
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Martin Ericsson 
Avgift: 2 750 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Täljda räfsor

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-18 14:07