Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdens konvent och marknad

konventdeltagare deltar i klimataktion

Det var rekordmånga deltagare på Byggnadsvårdens konvent 2019 med över 600 deltagare och  det speglar det stora intresset för byggnadsvård och hållbar utveckling. Nu laddar vi för 2021! Vi hoppas att vi kan ta beslut om genomförande innan midsommar. Håll utkik på byggnadsvardenskonvent.se för den senaste informationen eller hör av dig till oss.

Runt 630 personer samlades i Mariestad den 25-27 september 2019, för att delta i den fjärde upplagan av Byggnadsvårdens konvent. Under tre fullspäckade dagar möttes byggnadsantikvarier, hantverkare, materialproducenter, samhällsplanerare, arkitekter, ingenjörer, forskare, studenter och andra verksamma inom branschen.

Under torsdagskvällen bjöd Byggnadsvårdsföreningen in till branschmingel, under vilket de också delade ut utmärkelsen Årets byggnadsvårdare inom de tre kategorierna Försvara, Vårda och Utveckla. Titeln gick i år till timmerman och doktorand vid Göteborgs universitet Karl Magnus MelinEkobyggportalen – för ett sunt och miljösmart byggande samt PG Nilsson, grundare och huvudägare av Svenska Brasserier. Läs mer om Årets byggnadsvårdare här.

Arrangörer var Riksantikvarieämbetet, Västarvet, Hantverkslaboratoriet och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Under avslutningen på fredagen 27 september sammanfattade Björn Ohlén konventet:

Det finns en stor enighet bland konventets deltagare att man bör stärka kopplingen mellan Byggnadsvård och Hållbar Utveckling.  Våra keynotespeakers på onsdagen lyfte detta och menade till och med att byggnadsvård är Cirkulär ekonomi.
Det har kommit in en massa förslag på vad man kan göra.
Förutom det uppenbara att vi arbetar med at byggnader får ett förlängt liv lyfter också många fram att:

  • Byggnadsvården ligger i fronten vad gäller klimatneutrala byggmaterial.
  • Fler livscykelanalyser skulle hjälpa oss med argument både för att återbruka byggnader och att välja klimatsmarta byggmaterial.
  • Byggnadsvård är också arbetsintensivt mer än materialintensivt och leder därför till fler inhemska arbetstillfällen. Kanske också för dem som står en bit från arbetsmarknaden idag.
  • Många lyfter fram att social hållbarhet lkanske är det viktigaste området för vår sektor.

Trots att vi är så fantastiska får vår sektor sällan vara med när man pratar hållbar utveckling och cirkulär ekonomi – varför. Flera har lyft fram att vi måste bli bättre på att beskriva det vi gör med dessa termer – inte bara som kulturarv.

Det har också kommit in förslag på framtida samarbeten. För detta måste vi göra samlat som sektor.
Fortidsminnesforenigen, Västarvet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen vill gärna vara med som dragare i arbetet och kommer att fördjupa sitt samarbete. Vi vill gärna ha med fler.

Byggnadsvårdens marknad 27-28 september 2019

Den 26-28 september anordnades Byggnadsvårdens marknad i Mariestad i samband med Kultur & Skördefesten samt Byggnadsvårdens konvent.

Marknaden inriktades på byggnadsvård och ekobygg, något som blivit allt mer populärt och det blir allt fler företag som specialinriktar sig på byggnadsvård och ekobygg. 

Utställarna var hantverkare, producenter och konsulter som visade produkter, hantverk, gav föredrag och delade med sig av sina bästa tips. Erika Åberg, programledare för byggnadsvårdsprogram i SVT föreläste både fredag och lördag.

Mässan arrangeras av Hantverkslaboratoriet, Slöjd & Byggnadsvård, Hållbara Hem och Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Senast uppdaterad: 2021-03-26 16:47