Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdens och trädgårdens mässa 2017

Hållbart hantverk och handens kunnande var i fokus på nya mässan Byggnadsvård och trädgård i Mariestad den 29-30 september.

Frank Erichsen från TV-succén Hundra procent bonde, tips och råd om hur du tar hand om ditt hus, upptäck gamla tekniker som är lika aktuella idag som för 100 år sedan - allt under två fullmatade dagar i Mariestad. Tack och välkommen tillbaka om två år!

Mässan arrangeras i samband med Byggnadsvårdens konvent i Mariestad, och här är det allmänheten som är i fokus. Bakom arrangemanget står Västarvet, Hantverkslaboratoriet och Göteborgs universitet.

− Vi vill sprida kunskap om hur man tar hand om sitt hus och sin trädgård på ett hållbart sätt. Hur gammalt är mitt hus, hur renoverar jag det på ett tidstypiskt sätt, hur tar jag hand om gamla fönster och behöver jag tilläggsisolera är exempel på frågor som besökarna kan få svar på, säger Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie i Västarvet.

Nedan är programmet i sin helhet:

Som en inspirationsinjektion kommer Frank Erichsen från Hundra procent bonde (eller Bonderöven som programmet heter i Danmark) och håller föredrag på temat Det enkle liv – hantverk och kunskap under fredagen och på temat självförsörjning under lördagen.

− Frank har satt hantverk och handens kunnande på kartan. Han sprider lust och glädje att vilja prova själv och visar på hållbarhet i gamla traditioner. Det är så långt ifrån slit och släng-samhället som man kan komma. Därför är vi väldigt glada att han vill vara med och bjuda på sina tankar och erfarenheter, säger Ulrika Lindh.

Mässans program

Tider: Fredag 29 september, 13.00 - 18.00, och lördag, 10.00 - 15.00.

På scenen under fredagen

13.00 Det enkle liv – hantverk och kunskap med Frank Erichsen från 100 % Bonde på SVT.

14.00 Hantverkslaboratoriet – med hantverkskunskapen i fokus med Linda Lindblad, Göteborgs Universitet

15.00 Därför är jag byggnadsvårdare med Björn Ohlén, bebyggelseantikvarie och utvecklare på Västarvet

På scenen under lördagen

11.00, Det enkle liv – att vara självförsörjande med Frank Erichsen från 100 procent bonde på SVT.

13.00, Hantverkslaboratoriet – med hantverkskunskapen i fokus med Linda Lindblad, Göteborgs Universitet

14.00, Energieffektivisering och isolering av äldre bebyggelse. Har du funderat på hur du kan energieffektivisera ditt hus? Här får du veta hur du med enkla knep kan få ditt hus att bli mer klimatsmart utan att förstöra byggnadens karaktär. Peter Jarbring, Svenska byggnadsvårdsföreningen, berättar och förklarar.

Trädgårdsmästeriet

Gammaldags rosor och klonarkivet, lördag klockan 12.00 Henrik Morin, Programmet för odlad mångfald (POM), berättar om arbetet med att undersöka och bevara växter från äldre tiders trädgårdar. Henrik visar exempel från olika epoker och miljöer, berättar om spännande fynd från Västergötland och tipsar om gamla växter som passar vår tids trädgårdar. Växterna kommer att bevaras i den nationella genbanken på Alnarp samt i lokala klonarkiv runt om i landet - varav ett nu anläggs vid Trädgårdens skola i Mariestad.

Murhuset

Guidad visning, lördag klockan 10.00, 12.00 och 14.00 med Anders Göransson, murarlärare Göteborgs universitet.

Företagare och barnaktiviteter

Ett 25-tal företag med verksamhet inom byggnadsvård och trädgård finns representerade på mässan. Äggoljetempera, fönster, linoljefärg, trävaror, kalkprodukter, cellulosa- och linisolering är några exempel på produkter som du kan lära dig mer om och du kan också hitta hantverkare inom olika kompetensområden. För de minsta planeras dessutom barnaktiviteter med slöjd- och hantverkskoppling under mässan.

Senast uppdaterad: 2018-05-28 11:38