Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Sedumtak - omläggning 17-19/4

Torvtak på en av byggnaderna på Gammelgården.

Kursen är inställd.

Nu har du möjlighet att vara med och lägga om ett av torvtaken på Gammelgården i Bengtsfors.

Hembygdsföreningen Gammelgården i Bengtsfors kommer under våren att lägga om torvtaket på en av de gamla byggnaderna i parken. Det är ryggårsstugan som behöver nytt tak. Den gamla torven kommer att bytas ut och tätskiktet under torven att bytas ut mot näver samt därefter lägga på jord och växtmaterial. 

Ryggåsstugan är i stort behov av åtgärder. Mest akut är en takås i skomakarutrymmet som är nästan helt murken vid sin anslutning till väggen. Även taket är i stort behov av åtgärder då mullåsen är helt genommurken och på vissa ställen redan orsakat fuktskador med svamppåväxt på den nedre delen av takkonstruktionen.

Gammelgården ägs, brukas och förvaltas av Bengtsforstraktens Hembygdsförening. Husen visar hur människor har bott, levt och verkat under olika tider. Området med Majberget, ett populärt besöksmål, är tillgängligt året runt och byggnaderna och är öppna under sommarhalvåret. I några av byggnaderna bedrivs vandrarhemsverksamhet under maj till september. 18 av de 25 fastigheterna på området bedöms som särskilt kulturhistoriskt värdefulla. 

Kursledare

Kursledare är byggföretaget Sven Johansson bygg AB i Ed.

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med arbetskläder och skyddsskor lämpliga för byggnadsarbete. Även knäskydd och handskar är lämpligt. Samt regnkläder vid dåligt väder. 

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Övernattning

För den som behöver boende under kursen rekommenderas vandrarhemmet på Gammelgården. Det ligger endast några meter från kursplatsen. Boka på https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-bengtsfors-vandrarhem/

NÄR, VAR, HUR

Datum: 17-19 april 2020
Tid: fre 10-17, lör & sön 9-16
Kursledare: Sven Johansson bygg AB
Avgift: 2 740 Kr
Plats: Majberget i Bengtsfors, Ryggåsstugan på Gammelgården.

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Sedumtak - omläggning 17-19/4

Hitta till Gammelgården

Senast uppdaterad: 2020-03-25 16:22