Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sked och slev 5-6/10

sked

Lär dig tälja skedar och slevar och vad som gör en bra sked

Kursen börjar med att kursledaren SkéAnders presenterar sig själv och hur man gör skedar och slevar. Med både Powerpoint och riktiga skedar/slevar ger Anders en presentation av traditionen bakom skedtillverkningen och visar både gamla historiska modeller och nya. Han fortsätter sedan med en praktisk genomgång och visning av slevtillverkning. Samt går genom verktygen och tekniken, skedmärren/täljhästen samt materialet och formen. 

Därefter börjar ni deltagare klyva fram ämnen och tillverka era egna slevar/skedar och efter lunchen får ni en genomgång av att bryna och strigla verktygen. Sedan fortsatter ni slöjdandet.

På söndagen ges genomgång av slipning av verktyg och även praktisk övning. Därefter fortsätter du tälja på din sked eller slev resten av dagen. 

Inga förkunskaper krävs. Det tar tid och kraft att skära en sked, speciellt om man är ovan så vanligtvis hinner deltagare göra en eller två slevar under den här kursen. Men efter helgen har du kunskapen som krävs för att att fortsätta tälja på egen hand. Eller för att delta i vår fördjupningkurs i Skedtäljning med Fritiof Runhall.

Kursledaren

Anders Karlsson, mer känd som SkéAnders, bor i Örby Marks kommun, söder om Borås.

En av Anders drivkrafter är att få fler intresserade av slöjd och då främst det som han kallar ”handaslöjd”. Alltså den slöjd som man gör utan inblandning av maskiner, utan bara med verktyg som hålls i handen såsom yxor och knivar av olika slag.

Detta intresse har han haft sedan mitten av 80-talet och allt eftersom tiden gått har Anders mer och mer deltagit på olika historiska marknader och hantverksdagar för att visa upp hur man med enkla verktyg kan få fram olika typer av bruksföremål och då framförallt skedar och slevar. Detta har resulterat i att han fick Kalmar läns slöjdarstipendium år 2000 och har sedan flytten till Västra Götaland hållit både kurser och demonstrationer i olika sammanhang.

Du kan läsa mer om Anders på hans hemsida www.skeanders.se.

Äta

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Ta med

Om du har något av nedanstående får du gärna ta med det, men det är inget krav. Verktygen som behövs finns att låna och även att köpa i butiken. Material finns också och ingår i avgiften.

Verktyg: Täljkniv, bandkniv, skedkniv, yxa och såg.
Redskap: Skedmärr, täljhäst och huggkubbar. 
Material: Rakvuxen och kvistren björk eller al ca 250 mm i diameter.
Litteratur: Täljhäfte, Tälja med kniv och yxa, Slöjda i färskt trä, Slöjda i trä.

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet.

När, Var & Hur?

Datum: 5-6 oktober
Tid: 
10:00-17:00
Kursledare: Anders Karlsson, träslöjdare
Avgift:  1450 kr, materialkostnad ingår.
Plats: Slöjdseminariet, Vinkelsalen, Nääs

Anmälan och information

Klicka här för att anmäl dig till kursen Sked och slev

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2019-03-25 11:53