Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Husesyn i P1

Foto: Sveriges Radio

Ulla Skoogs serie Husesyn har sänts på Sveriges Radio i två sommrar 2017 och 2018 samt julen 2017. Här har vi samlat alla avsnitten och missa inte säsongsfinalen 2017 med vår egen Ulrika på Slöjd & Byggnadsvård!

När Ulla Skoog i sitt sommarprogram för ett par år sedan pratade om sitt passionerade intresse för byggnadsvård i allmänhet och fönster i synnerhet blev gensvaret från lyssnarna enormt. I Husesyn återvänder Ulla Skoog till ämnet. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler som är verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen och producent Urban Björstadius fördjupar hon sig vidare i byggnadsvårdens skär och klippor. 

Sommaren 2018

Avsnitt 1: Det kritvita BohuslänI säsongens första program besöker de det bohuslänska kustsamhället Grundsund där tv-serien Saltön spelades in. 27 min.

Avsnitt 2: En god hantverkareI veckans avsnitt besöker Ulla Skoog Kungälv där de just nu bygger nya så kallade passivhus, men varför är de så fula? 27 min.

Avsnitt 3: Måste nytt vara så - fult...? Måste nya hus alltid vara så fula, varför bygger de bostäder inklämda mellan en motorväg och en stor parkeringsplats, kan det inte få vara lite fint ibland? 27 min.

Avsnitt 4: Huset som försvann. Lindbergs prästgård från 1844 ansågs vara Hallands bäst bevarade prästgård men idag finns inget kvar av den, och i Varberg försvann ett hus helt och hållet för att plötsligt dyka upp igen. Mystiskt! 26 min.

Julen 2017

Värme och ljus: I ett extra långt julprogram får vi följa med hem till Anna och Johan och deras varsamt renoverade hus på landet. 43 min.

Sommaren 2017

Avsnitt 1: David mot Goliat.  I premiäravsnittet av Husesyn tar Ulla Skoog med oss hem till David som blev riksbekant efter Ullas sommarprogram. 26 min.

Avsnitt 2: På besök hos Tomas von Brömssen. I veckans avsnitt går Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler på husesyn hemma hos Tomas von Brömssen. 26 min.

Avsnitt 3: Fönstren är husens ögon. Fönstren är husets ögon och att byta gamla vackra fönster är oftast dåligt för såväl husets utseende som för ekonomin och miljön. 26 min. 

Avsnitt 4: Återvunna tegelpannor och giftfria hus. I veckans husesyn handlar det om hur man kan renovera miljövänligt genom att använda sig av återvunna byggnadsdelar, och så träffar vi mannen som på egen hand bygger ett helt giftfritt hus. 26 min.

Avsnitt 5: Staden från ovan. Taken kallas ibland för husens femte fasad och veckans program utforskar städernas taklandskap. Dessutom handlar det om varför det ofta är en dålig idé att byta ut de gamla takpannorna i tegel. 26 min.

Avsnitt 6: Ren luft och störiga ljud. Malin Leijonberg blev rekommenderad att köpa en bullrande ventilationsanläggning för flera hundra tusen kronor, men kom undan med en tystare lösning för en bråkdel av priset. 26 min.

Avsnitt 7: Överblivna ytor och hotade hus. Veckans avsnitt går på stadsvandring bland överblivna platser och hotade hus. Dessutom handlar det om varför vi så ofta tycker illa om ny arkitektur. 26 min.

Avsnitt 8: Säsongsfinal på Nääs. I säsongens sista avsnitt tar Ulla Skoog med oss till Nääs byggnadsvårdscenter och bebyggelseantikvarie Ulrika Lindh, där man kan få råd och hjälp om husrenoveringar och byggnadsvård. 26 min.

Här är en länk till samtliga avsnitt på Sveriges Radio P1.

Senast uppdaterad: 2017-08-21 14:03