Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Runt om i Västra Götaland finns fantastiska byggnader och hus! De tillhör det byggda kulturarvet som är skapat av oss människor och väcker ofta minnen och känslor. Charmiga äldre trähus, idylliska torpmiljöer, kyrkor från medeltiden eller bostadsområden från 1960-talet - alla berättar de för oss om sin tid och sin del av historien.
I antologin Bondeherrgårdar – den nyrika bondeklassens gårdar 1750–1850 berättas historien om de herrgårdsliknande gårdar som nu står som monument över bondesamhällets storhetstid.
Festplatsen Parkudden i Tranemo har en spännande historia. Här har Abba uppträtt på ett lastbilsflak, här har arbetarrörelsen samlats inför första maj-tåg och husets arkitekt var också konstnär och skomakare!
I början av 1900-talet växte en längtan till naturen fram. Idén om den lilla stugan i skogsbrynet föddes, där man skulle leva ett aktivt liv i stärkande sol...
I en studie har vi följt upp byggnadsinventeringar från början av 1970-talet på fyra olika platser. Var har hänt under denna tid? Vilka hus har försvunnit? Hur har de förändrats?
Ett helt unikt hus - nästan helt i plåt och komplett med heltäckningsmattor och vitvaror. I slutet av 1960-talet lanserade Junga verkstäder AB utanför Vara Functurahuset.
Med hjälp av engagerade hembygdsföreningar, skickliga hantverkare och rådgivande antikvarier har ett femtiotal kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Västra Götaland restaurerats.
Många kyrkor i Västsverige byggdes om under 1700-talet och fick då trävalv som bemålades. Och just bemålade trävalv är något som är väldigt typiskt för Västra Götaland.
Klassrum, bänkar och korridorer, alla har vi varit där. Alla har vi en relation till skolan. Det tog Marks kommun fasta på i jobbet med sitt nya kulturmiljöprogram - och man gav Västarvet i uppdrag att inventera kommunens skolor.
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Förvaltningen för kulturutveckling producerat för Västra Götalands kommuner.
Ja, det kommer mer!
Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se