Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Färgsättningsexempel

Här kan du inspireras av ursprunglig färgsättning på västsvenska hus från de senaste tre seklen.

Antikvarierna på Slöjd & Byggnadsvård har undersökt ett antal byggnader i Västra Götaland. Exterör och ursprunglig färgsättning beskrivs ingående i ett antal färgsättningsexempel.

Färgsättningsexempel:

1700-tal

Sjuttonhundratalsgårdens ena möjliga färgsättning i ljust grå panel med fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!
Sjuttonhundratalsgårdens andra möjliga färgsättning i ljust gulrosa panel med knutbrädor i ljust grått och fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!

1800-tal

Ambjörnsgårdens ena möjliga färgsättning med varmgrå panel med gråsvarta fönster och foder i ljust grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!
Ambjörnsgårdens andra färgsättning med beige panel med fönsteromfattning i brunorange och bågar i chokladbrunt. Läs mer om gården och färgsättningen här!
Bruksherrgårdens färgsättning har ljust grå panel med fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!
Handelsbodens färgsättning med ljusgröna fasader, gula fönsteromfattningar och röda fönster. Läs mer om handelsboden och färgsättningen här!
Mangårdsbyggnadens färgsättning med ljust gråvit fasad med fönsteromfattningar i grönt och bågar och dörr i rött. Läs mer om gården och färgsättningen här!
Husets färgsättning med ljust gul-beige fasad med fönsteromfattningar i gulbrunt och bågar och dörr i rött. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Flerbostadshusets färgsättning har beige fasad med listverk, fönsteromfattningar och takfot i i brunt och fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Husets färgsättning har ljusbeige fasad med foder och verandastolpar i gulbrunt samt fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Disponentbostadens färgsättning har gulgrå fasad med snickerier i grå nyanser och och fönsterbågar och dörr i gråsvart. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Direktörsbostadens färgsättning har gul fasad med listverk och fönsteromfattningar i rött samt fönsterbågar i mörkbrunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Husets färgsättning har ljust ljusgrön fasad med ljusgröna fönsteromfattningar och mörkare gröna fönsterbågar. Dörren är ockragul. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Husets färgsättning har beige fasad med foder, listverk och fönsteromfattningar i brunt samt fönsterbågar, dörrar mm i mörkt brunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Sekelskiftet 1900

Stugans färgsättning har gulbrun fasad med fönsteromfattningar i ljusare gult och fönsterbågar i mörkt brungult. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Bostadshusets färgsättning har beige fasad i bottenvåningen och mörkare bruna gavelpartier, foder röda och fönsterbågar och dörr i ockragult. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Flerbostadshusets färgsättning har ljus gulbeige fasad med listverk i en mörkare gul nyans och fönsterbågar och dörrar i rödbrunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

1900-tal

Husets färgsättning har faluröd fasad med snickerier och fönster i vitt och dörrar i ockragult. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Flerbostadshusets färgsättning har gulbeig fasad, listverk och omfattningar och fönsterbågar och dörr i rött. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Flerbostadshusets färgsättning har gul fasad med listverk och omfattningar i ljust grått samt gräddvita fönsterbågar och dörrar. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Husets färgsättning har ljust gråvit fasad med listverk och fönsteromfattningar i mellangrönt samt mörkare gröna fönsterbågar och dörrar. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Villans färgsättning har faluröd fasad med snickerier i vitt. Läs mer om huset och färgsättningen här!
Villans färgsättning har ljusgrön fasad med snickerier i ljust gräddgult och fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Läs mer här!

Senast uppdaterad: 2020-03-30 15:36