Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De gula husen

Gult hus med grå detaljer

1700-talets vurm för klassicismen och unga ädlingars och arkitekters bildningsresor till medelhavet inspirerade till en ny kulör på husen - den gula!

Resenärerna imponerades av de franska och italienska gula palatsen i sandsten eller ljusgul kalkputs. De kom hem och putsade sina hus och avfärgade putsen ljust gul. Hörnstenar, foder och andra detaljer målades grå för att imitera grå kalksten. De putsade husen blev en statusmarkör.

Ett svenskt exempel är Gunnebo slott – inspirerat av Palladios villor i Italien och nu ommålat i passande ljusgult. 

Ett stort påkostat gult hus

Gunnebo slott i Mölndals kommun. 

Från rött till gult

De som tidigare målat sina trähus i rött och hade råd med den riktigt dyra oljefärgen hängde på. Linoljefärgen vars olja importerades hade tidigare använts på mindre detaljer såsom fönsterbågar. 

Den röda färgen började bli allt för vanlig för att signalera status. Då valde de mer förmögna stadsborna att klä in sina hus i panel och oljemåla dem gula med grå detaljer. Inte sällan gjordes det enbart mot gatan och de röda slamfärgade timmerfasaderna behölls mot gårdsmiljöerna.

Under 1800-talet växte träindustrin och det hyvlade virket blev billigare. Järnvägen och ångbåtarnas snabbare transporter medförde att linoljefärgen blev billigare. Nu blev den "nya" gula färgen vanlig i de svenska städerna och småorterna. Bevarade trästäder som Hjo, Mariestad och Göteborg har flera hus av den här karaktären.

En stadsgata med framför allt gula hus men ett rött med vitmålade knutar ligger kvar

Kyrkogatan i Mariestad sedd från söder. Här är ett rött hus bibehållet när de flesta husen har den karakterisktiska gula panelen.

Den gula kulören kommer senare till landsbygden. 

Senast uppdaterad: 2021-07-07 15:35