Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1915 - Källnääs - rödbrun fasad med gråblå och grå detaljer

Stort rödbrunt hus med svart tak och grå hörn och ljusgrå fönster

Byggnaden är en tidstypisk representant för tidiga 1900-talets skolbyggnader . Fasadpanelen är målad i en mörk bränd terra, knutbrädor i zinkgrönt, snickerier och bågar i ljust grått. Läs mer om färgsättningen här!

Byggnaden uppfördes 1915 som slöjd- och gymnastiksal och är i nationalromantisk stil, en stil som tagit sin inspiration från äldre svensk byggnadskultur. Byggnaden ritades av arkitekten T. Svanberg vid firman Bjerke & Swenson.

Källnääs är en del av slöjdlärarseminariet som drevs på Nääs från 1870-talet till ca 1960. Byggnaderna är byggnadsminne sedan 1980-talet.

Läs mer om seminarietiden på Nääs här.

Bränd terra, zinkgrönt och grön umbra

Färgprov med en stor rödbrun yta och två mindre blågrå och ljusgrå ytor. De har NCS-koderna 5040-Y70R, 5010-B30G och 2005-Y20R

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en mörk bränd terra. Pilastrar, listverk och detaljer är målad i zinkgrönt och dörrar, fönsterbågar -och foder är målade i en ljus grön umbra. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Bränd terra 1A-44 100 - - 5040-Y70R
Listverk, pilastrar, vindskivor mm zinkgrönt - - - - 5005-B30G
Fönster, dörrar, foder mm Grön umbra 6A-30 25 75 - 2005-Y20R

 

 • Ett stort rödbrunt hus med gråblå detaljer och ljusgrå fönster. Huset syns med två fasader med två entréer i ljusgrått. I förgrunden grusad väg och grästäckt vägren
  Bild 1 av 3

  Källnääs sydvästra hörn. Här syns den blågrå kulören på hörnpilastrar, vindskivor mm väl. 

 • Detalj av rödbrunt trähus med blågrå lister och ljusgrå fönster. Fönstren på nedervåningen är stora och småspröjsade. På övervåningen enklare fönster.
  Bild 2 av 3

  Detalj av nedervåningens stora fönsterpartier.

 • en stor dörr i ljusgrått med texten Slöjd & Byggnadsvård över. På övervåningen ett parställt fönsterparti. Fasaden är mörkröd och dörrar och fönster i ljusgrått
  Bild 3 av 3

  Detalj av huvudentréns dörr- och fönsterparti.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:03