Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1915 - Källnääs - rödbrun fasad med gråblå och grå detaljer

Stort rödbrunt hus med svart tak och grå hörn och ljusgrå fönster

Byggnaden är en tidstypisk representant för tidiga 1900-talets skolbyggnader . Fasadpanelen är målad i en mörk bränd terra, knutbrädor i zinkgrönt, snickerier och bågar i ljust grått. Läs mer om färgsättningen här!

Byggnaden uppfördes 1915 som slöjd- och gymnastiksal och är i nationalromantisk stil, en stil som tagit sin inspiration från äldre svensk byggnadskultur. Byggnaden ritades av arkitekten T. Svanberg vid firman Bjerke & Swenson.

Källnääs är en del av slöjdlärarseminariet som drevs på Nääs från 1870-talet till ca 1960. Byggnaderna är byggnadsminne sedan 1980-talet.

Läs mer om seminarietiden på Nääs här.

Bränd terra, zinkgrönt och grön umbra

Färgprov med en stor rödbrun yta och två mindre blågrå och ljusgrå ytor. De har NCS-koderna 5040-Y70R, 5010-B30G och 2005-Y20R

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en mörk bränd terra. Pilastrar, listverk och detaljer är målad i zinkgrönt och dörrar, fönsterbågar -och foder är målade i en ljus grön umbra. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Bränd terra 1A-44 100 - - 5040-Y70R
Listverk, pilastrar, vindskivor mm zinkgrönt - - - - 5005-B30G
Fönster, dörrar, foder mm Grön umbra 6A-30 25 75 - 2005-Y20R

 

 • Ett stort rödbrunt hus med gråblå detaljer och ljusgrå fönster. Huset syns med två fasader med två entréer i ljusgrått. I förgrunden grusad väg och grästäckt vägren
  Bild 1 av 3

  Källnääs sydvästra hörn. Här syns den blågrå kulören på hörnpilastrar, vindskivor mm väl. 

 • Detalj av rödbrunt trähus med blågrå lister och ljusgrå fönster. Fönstren på nedervåningen är stora och småspröjsade. På övervåningen enklare fönster.
  Bild 2 av 3

  Detalj av nedervåningens stora fönsterpartier.

 • en stor dörr i ljusgrått med texten Slöjd & Byggnadsvård över. På övervåningen ett parställt fönsterparti. Fasaden är mörkröd och dörrar och fönster i ljusgrått
  Bild 3 av 3

  Detalj av huvudentréns dörr- och fönsterparti.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:03