Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

The spoon, the bowl and the knife (DVD)

En dvd dokumentär från 2014 om slöjdaren Wille Sundqvist. Producerad av Jögge Sundqvist, själv slöjdare och Willes son.

Wille Sundqvist, Högland, är en slöjdare i en djup Västerbottnisk slöjdtradition. Willes traditionellt slöjdade skedar och slevar, hans råsvarvade skålar och det pedagogiska arbete han utfört genom sina böcker har gjort honom känd både för en nationell och internationell publik.

I filmen visar Wille hur han tillverkar en slev ur ett rått ämne, från att fälla trädet i skogen till färdig dekorerad och inoljad slev. Han svarvar en stor skål ur ett rått björkämne, skär in en text på den och delar med sig av sin livshistoria – från hästen som han gjorde i 12-årsåldern till möten med både möbelformgivaren Carl Malmsten och den amerikanske folklivsforskaren Bill Coperthwaite.

Här visas ovanliga täljgrepp och den mycket gamla skär-svarvningstekniken i rått virke och det ingår också en kort instruktion i hur du slipar kniven, hur du linoljar och dekorerar det som slöjdats.

Filmen är både engelsk och svenskspråkig och textad på båda språken.

Pris: 295 kr

Senast uppdaterad: 2017-06-22 10:13