Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturmiljöböcker till låga priser

böcker uppstaplade på hyllor i butik

Dansbanor, hamnkranar, lekstugor, missionshus och mycket mer! Här kan du köpa våra egenproducerade skrifter om lokala kulturmiljöer och byggnadstraditioner till låga priser.

Såhär köper du våra egenproducerade böcker

Du kan köpa skrifterna i vår butik på Nääs. Har du inte möjlighet att komma till vår butik går det bra online. 

Kontakta Linda Grey på mail: linda.um.grey[at]vgregion.se och ange vilken/vilka skrifter du vill ha, hur många ex. av varje samt leveransadress. Kostnad för porto tillkommer. Om du önskar betala via faktura behöver du uppge namn, adress och personnr/organisationsnr. 

 

Böcker till låga priser

Svartvitt foto föreställande fyra barn framför en lekstuga, kanske från sent 1920-tal?
Folkkära hus för småfolk – Lekstugans resa från herrgårdspark till villaträdgård
I denna skrift kan du läsa om hur en trädgårdsprydnad i högreståndsmiljö blev ett folkkärt inslag i trädgårdar runt om i Sverige. Lekstugor började byggas i Sverige i mitten av 1800-talet, vilket hänger ihop med en förändrad syn på barn och lek, och den framväxande barnkultur vi ser vid den här tiden. Ett tiotal exempel på bevarade lekstugor, med Västra Götaland i fokus, belyser lekstugans olika karaktär under drygt hundra år.
Mjuka pärmar, ca 60 sidor.
Utgiven år 2021.
Pris: 20 kr
Kollage av gårdar i en ram som har for,men av Dalsland.
Gårdar i Dalsland – en bebyggelsehistorisk översikt
Denna rapport berättar om bondgårdsmiljöer i Dalsland. Här ges en översikt över bondgårdarnas bebyggelsehistoria, där gårdens olika byggnader och deras funktioner beskrivs – hur de har utformats och förändrats genom tiderna. Rapporten är tänkt att fungera som kunskapskälla samt som vägledning i prioriteringar av insatser för bevarande och vård.
Mjuka pärmar, ca 200 sidor.
Utgiven år 2008.
Pris: 20 kr
Flerbostadshus i tre våningar sett genom en gångtunnel.
Framtiden vi byggde – nostalgi eller nutid?
Folkhemmets och rekordårens bebyggelse har hunnit bli historia. Vad vet vi om den, hur mår den, och hur använder vi den? Vad har den för värde? Den här skriften handlar i vid mening om bebyggelse från perioden cirka 1930-80, om hur den vårdas och kan användas som utgångspunkt för utveckling.
Mjuka pärmar, ca 30 sidor.
Utgiven år 2013.
Pris: 15 kr
Äldre kran som lastar något på en lastbil.
Hamn- och varvskranar i Västra Götalands län
I denna skrift har vi samlat de kvarvarande spårbundna hamnkranarna i Västra Götaland. Ett kulturarv som på ett enastående sätt speglar 1900-talets tekniska landvinningar.
Mjuka pärmar, ca 95 sidor.
Utgiven år 2019.
Pris: 20 kr
Kollage med bilder från arkiv och nutid föreställande människor och fritidshus.
Fritidshuset – kulturarv och välfärdssymbol
Fritidsbebyggelsens historia hänger ihop med välfärdssamhällets framväxt. Genom att berätta om fritidshusens historia och om vad som händer när de förvandlas till åretruntbostäder vill vi att fler ska få upp ögonen för bevarandet av detta kulturarv. I skriften beskrivs i första hand den bebyggelse som kommit till från 1930-talet och senare.
Mjuka pärmar, ca 25 sidor.
Utgiven år 2011.
Pris: 15 kr
Äldre människor som bland annat plockar med nytillverkat takspån.
Hus med historia – Hembygdsföreningar i Västra Götaland berättar om spännande renoveringar och unika byggnader
Hus med historia var en treårig statlig kultursatsning med ändamålet att bevara, använda och utveckla Sveriges hembygdsgårdar. Här kan du läsa och inspireras av hur hembygdsföreningar runt om i länet tillsammans arbetat med sina byggnader, i både med- och motvind.
Mjuka pärmar, 35 sidor.
Utgivningsår: 2013
Pris: 10 kr
Äldre kök med medaljongtapet, stringhylla och orange kaffetermos.
Kan man leva på retro? Modernt kulturarv som utvecklingsfaktor. Dokumentation från ett seminarium.
Denna skrift bygger på minnesanteckningar gjorda under ett seminarium med samma namn som hölls i april 2015. Den innehåller cirka tio föreläsningar med fokus på möjligheter, problem och kreativitet kopplat till retro. Vi hoppas att sammanställningen kan inspirera till ett kreativt nyttjande och omhändertagande av minnen och miljöer från denna spännande period!
Mjuka pärmar, ca 35 sidor.
Utgiven år 2016.
Pris: 10 kr
Tegelfasad med stort rosettfönster med betongspröjs och skylten Betlehemskyrkan.

Missionshus och missionskyrkor – inom Svenska Missionskyrkan i Västra Götaland
Frikyrkan förvaltar ett värdefullt kulturarv bestående av såväl anspråkslösa gamla missionshus som konstnärligt påkostade och arkitektoniskt gestaltade kyrkorum, som berättar en viktig samhällshistoria om hur väckelserörelsens folk levde och arbetade, bad och firade sin gudstjänst. Detta är en sammanfattning av en inventering och dokumentation av missionshus som genomfördes 1997-2013, författad av Stig Florén.
Mjuka pärmar, ca 70 sidor.
Utgiven år 2014.
Pris: 40 kr

Svartvitt foto föreställande två skrattande kvinnor i förgrunden och en grupp med festklädda ungdomar i bakgrunden som står framför en upplyst dansbana.
Kulörta lyktor och dansbiljetter – västsvenska dansplatser under 100 år
En ensam rotunda med färgglada lampor, en öppen plats med taklös dansbana eller en hel folkpark med rum för tusentals människor. En festplats är en plats anlagd för nöje och rekreation där människor träffas för att dansa och umgås, för att se artister och teaterupp trädanden eller kanske gå på tivoli och cirkus. Den här skriften vill bidra till att bygga upp och sprida kunskapen kring festplatserna i Västra Götaland genom att ge en överblick av deras utveckling under 1900-talet.
Mjuka pärmar, ca 35 sidor.
Utgiven år 2006.
Pris: 10 kr
Kollage med byggnader och människor från 1930-1980-tal.
 
Moderna monument – från vardagligt till storslaget. Bebyggelse i
Västra Götaland 1930–1980
Med den här boken har vi försökt fånga några av länets bästa exempel på både det storslagna och det mer vardagliga – byggnader och miljöer som tillsammans berättar om det moderna Västra Götaland. Boken är ett samarbete mellan bl.a. länsstyrelsen och flera olika museer.
Hårda pärmar, ca 100 sidor.
Utgivningsår: 2016
Pris: 40 kr
Bilder på bland annat kvarnar av olika slag, både vind- och vattendrivna.
Malet, sågat och stampat i Västra Götaland – en historisk översikt om kvarnar, sågar och andra vind- och vattendrivna agrara småindustrier
En historisk översikt om kvarnar, sågar och andra vind och vattendrivna agrara småindustrier. Den här rapporten presenterar ett urval av de mindre kvarnarna, sågarna och stamparna och deras kulturhistoriska värden.
Mjuka pärmar, ca 180 sidor.
Utgiven år 2019.
Pris: 40 kr
Kollage med bilder på flerbostadshus och villor från efterkrigstiden.
Moderna Skara – en guide till efterkrigstidens bostadsbebyggelse
Följ med på fem promenader bland Skaras villor, radhus och flerbostadshus! Vi gör en resa genom några årtionden av bostadsbyggande, från tiden för andra världskriget fram till omkring år 1980.
Mjuka pärmar, ca 60 sidor.
Utgiven år 2010.
Pris: 10 kr

 

Senast uppdaterad: 2022-11-22 11:54