Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nybygget i Källnääs

Montage med tre ritningar över ombyggnaden i Källnääs

Nya lokaler och en hiss i Slöjd & Byggnadsvårds Källnääs!

Våra lokaler är över hundra år gamla och dessutom skyddade som byggnadsminne. Lokalerna har även saknat mycket av det som en modern arbetsplats kräver. Ombyggnaden av en byggnad som Källnääs visade sig därför bli en rejäl utmaning.

Eftersom de flesta av oss på Slöjd & Byggnadsvård är byggnadsantikvarier och experter på förändring av just sådana byggnader antog vi utmaningen. Tillsammans med våra kollegor på Länsstyrelsen, Fabel Arkitektur och fastighetsägaren August Abrahamssons stiftelse har vi arbetat fram underlaget till en fin tillbyggnad i den gamla gymnastiksalen.

Här har under hösten 2020 skapats ett nytt bjälklag, en ny trappa, en hiss och en tillgänlighetsanpassad toalett. Vi ska även få en ny flexibel lokal för föreläsningar och utställningar på bottenvåningen och på övervåningen ett mötesrum, ett nytt kontor och en ny personaltoalett.

I de nya lokalerna ska vi arrangera föreläsningar och kurser med möjlighet att filma och sända digitalt, något som efterfrågas allt mer.

Ni kommer även att kunna hyra våra lokaler för era egna aktiviteter, hör av er till oss så får ni veta mer!

  • Utställningshallen före ombyggnaden startade, ett litet vitt hus med röda fönster och snett avskuret hörn med pardörr.
    Bild 1 av 10

    Parti av utställningshallen före ombyggnaden startade.

    I det vita huset har tidigare byggnadsvårdsbutik och Mulle Meck huserat. Det byggdes inför byggnadsvårdsåret 1990 då Byggnadsvård Nääs startade. Det var en del av ett så kallat Bygg nytt med tradition-hus som togs fram av Älvsborgs länsmuseum på 80-talet för nybyggnation i kulturmiljöer i Dalsland. Sedan har det utökats och byggts till med delvis återbrukade material.

  • Rivning av det vita huset i utställningslokalen. här syns ett parti av golvbrädorna och en svart tavla. Den senare har kommit fram under rivningen.
    Bild 2 av 10

    Rivning av det vita huset i utställningshallen. Notera den svarta tavlan på väggen. Tavlan kom fram under rivningen. 

  • foto på rum med friliggande golvisolering och väggstommen öppen
    Bild 3 av 10

    Det blivande mötesrummet på övervåningen

  • Tapetprover uppsatta på en rund vit kakelugn.
    Bild 4 av 10

    Val av tapet! Vi satte upp prover i köket för omröstning.

  • fem tapetprover markerade med postitlappar
    Bild 5 av 10

    Första urvalet av tapeter gjord

  • rum med fönster i från golv till tak under byggnation
    Bild 6 av 10

    Mötesrummets fönsterkarmar är på plats. 

  • Ett smalt utrymme med fönster till vänster och dörröppningar till höger och rätt fram.
    Bild 7 av 10

    Hallen utanför mötesrummet börjar ta form. 

  • Kontorsrummet i norra delen av nybygget.
    Bild 8 av 10

    Kontorsrummet i norra delen av nybygget. Till höger i bild skymtar utställningshallen genom den nya höga fönsteröppningen.

  • Trapphuset med omålad pärlspont och fönster
    Bild 9 av 10

    Trapphusets pärlspontpanel är monterad och den gamla spröjsade fönsterbågen har monterats. En vacker gammal fönsterbåge har fått en ny användning - återbruk när den är som bäst! 

  • En ny vägg i anslutning till en gammal och en gammal pardörr har fått sin plats
    Bild 10 av 10

    Till vänster i bild ses ett av fönstren i läktarrummet. I den nya väggen har en gammal pardörr monterats. Större delen av våra dörrar i nybygget är återbrukade gamla dörrar. Ett fåtal är nytillverkade - då som kopior på befintliga dörrar i huset.

Senast uppdaterad: 2020-11-18 14:14