Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Ängens kulturhistoria 13/8

En ålderdomlig äng med murar och träd sedd ur fågelperspektiv där murarna är långa streck i det gröna och träden er ut som yviga buskar

Föreläsningen Ängens kulturhistoria hålls av antikvarie Robin Eriksson den 18 juni. Läs mer om ängen och om föreläsningen här! OBS föreläsningen är flyttad till 13 augusti

Den 13 augusti föreläser Robin Eriksson om Ängens kulturhistoria.

Äng är åkers moder brukar man säga. Men vad betyder det egentligen och hur viktig är ängen för människans historia och kulturarv? Ängen var det viktigaste marslaget för människan under en lång tid. Carl von Linné skriver 1742 att; ”Första och förnämsta för en lantman, är att han får tillräckeligt med hö”.

Ängsmarkens flora präglades av bruket och blir en del av vårt kulturarv.

”...ett kulturfolk som inte har glömt sitt eget förflutna borde känna det som en plikt mot kommande generationer att rädda vad som ännu finns kvar av dessa uråldriga kulturdokument, som samtidigt är evigt ung, blommande natur.” Skriver Sten Selander 1955. Sten var poet och botaniker.

Robin Eriksson är landskapsantikvarie vid Kulturmiljöenheten.

Vy över en äng med några träd i fonden och ett slaget parti i förgrunden
Senast uppdaterad: 2021-06-09 11:08