Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lokalsamhällen bygger - seminariedag - nytt datum på gång!

Hur skapar vi tillsammans hållbara samhällen där människor har makt över sin vardag? Slöjd & Byggnadsvård arrangerar tillsammans med Föreningen för byggemenskaper seminariedagen Lokalsamhällen bygger - Byggemenskaper, byggnadsvård och lokal utveckling. Vi återkommer om nytt datum i början av juni 2022.

Vi tycker det finns ett samband mellan människor som vill bygga hus, renovera gamla hus och utveckla sin plats. Runt om i Sverige sker en massa spännande lokal utveckling där landsbygder får en nystart genom lokala initiativ. Under våren kommer utställningen En Annan Landsbygd att visas på Nääs och det har fått oss att ta initiativ till att samla platser i Västra Götaland till en träff på Nääs för att byta erfarenheter och samverka för att stärka denna rörelse.

Hur skapar vi tillsammans hållbara samhällen där människor har makt över sin vardag? Under denna seminariedag nätverkar vi, inhämtar kunskap och knyter kontakter kring hur man får saker att hända och hur man etablerar livskraftiga processer.

Det kan gälla både att utveckla närmiljön och det kan handla om att skapa sig en ny tillvaro. Tillsammans med andra kan våra drivkrafter och bli en kraftfull resurs. Det är lokala initiativ som är en förutsättning för både social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Under dagen vill vi prata om: 

Hur kan vi själva ta initiativ till en bättre livsmiljö? Hur skapas en bärkraftig utveckling? Vilka möjligheter finns och vilka verktyg behövs? Hur tar vi vara på det som redan finns?

Dagen vänder sig till föreningar, byar och privatpersoner. Vi får exempel från kreativa och livskraftiga platser i Västra Götaland utifrån aspekter som lokala initiativ, handlingskraft och bärkraftig utveckling på hemorten.

PDF med inbjudan till seminariedagen - kommer inom kort

Kostnad: kostnadsfritt

Anmälan: Fyll i anmälningsformuläret längre ned på sidan.

Vem är vi? Arrangör är Förvaltningen för kulturutveckling/ VGR samt Föreningen för byggemenskaper. Vid frågor kontakta Ulrika Lindh, samordnare på Slöjd & Byggnadsvård ulrika.a.lindh@vgregion.se  tel. 0735-544474 eller John Helmfridsson, ordförande i Föreningen för byggemenskaper john@bomanarkitektur.se

Vem är du? En by, en förening eller en privatperson som är intresserad av ämnet och av att knyta kontakter inför framtiden.

Preliminärt program

9.30 Drop in och kaffe

10.00 Välkomna till Lokalsamhällen bygger, om byggemenskaper, byggnadsvård och lokal utveckling.

10.15 Drivna lokalsamhällen ger exempel på hur de arbetar för att utveckla sina byar.

  • Dyrön; från sex till sextio gästbäddar på Dyrön, genom lokal samverkan.

  • Uddebo; om sitt egetinitierade detaljplanearbete.

  • Bottna – Gerlesborg; bygger nya lägenheter i Andreastorpets vänboende.

  • Utsikten Ekoby – bygger en ny årsring med lägenheter.

  • Od – Oas fastighetsutveckling, SVB bygger bostäder lokalt.

12.00 Pizzabak, vi bjuder på hemmagjorda Margheritas från pizzaugnen.

13.00 Open space kring gemensamma utvecklingsfrågor.

14.30 Summering och avslut. Hur går vi vidare?

Hitta hit

Slöjd & Byggnadsvård finns på Nääs slott & slöjdseminarieområde. Adress: Otto Salomons väg 4, 448 92 Floda. Se kartan längst ned på sidan.

Välkommen!

Anmälan till seminariedag Byggemenskaper, byggnadsvård och lokal utveckling 15 maj

Vilken plats kommer du ifrån?
Representerar du en förening eller lokalsamhälle?
Vad heter föreningen eller lokalsamhället?
Ange vilka du vill anmäla till seminariet:
Kommentarer och eventuell specialkost
Ange epost till dig eller föreningen:
Ange telefonnummer till dig eller föreningen:
GDPR - Får vi lagra nedanstående information om dig fram till 16 maj? Vi behöver den för att kunna behandla anmälan.
Vill du anmäla fler? Skicka den här anmälan och fyll i ytterligare en med resterande namn.
Har du frågor? Kontakta: Ulrika Lindh, ulrika.a.lindh@vgregion.se eller tel. 0735-544474 eller John Helmfridsson, john@bomanarkitektur.se

Hitta till Källnääs!

Senast uppdaterad: 2022-05-09 13:09