Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Varför ser kommunhus ut som de gör?

Hus i stad. Väg som leder fram till kommunhuset.
Fotograf: Marie Odenbring Widmark

Föreläsningen Varför ser kommunhus ut som de gör? hålls av David Karlsson den 5 april 2024. Läs mer här!

Den 5 april 2024 kl 12.15-12.45 håller David Karlsson en föreläsning om hur kommunhus kan förstås i relation till synen på hur lokal politik och förvaltning har fungerat under olika historiska epoker.

Klicka här för att komma till föredraget

Kommunerna spelar en viktig roll i det svenska samhällslivet. De ansvarar för serviceverksamheter som tar hand om oss från vaggan till graven och bestämmer hur vår gemensamma samhällsmiljö ska utformas. En kommun utgör även en gemenskap av de människor som bor och verkar inom dess område, vilka styr sig själva i demokratisk ordning inom ramen för det kommunala självstyret. Kommunhuset är ett naturligt centrum i kommunen, där den politiska och administrativa ledningen finns. Placeringen och utformningen av kommunhuset har därför stor betydelse, inte bara praktiskt utan även symboliskt. Synen på kommunhusens roll har förändrats över tid, i takt med att kommunernas funktioner och storlekar har förändrats. David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, diskuterar hur kommunhus kan förstås i relation till synen på hur lokal politik och förvaltning har fungerat under olika historiska epoker.

images95v.png
imagedgkp9.png
imagea5ahk.png

Kommunhusen i Strömstad, Töreboda samt Tranemo speglar sin tillkomsttid på olika sätt. Foto: Marie Odenbring Widmark, Ulf Larsson samt AB Flygtrafik, Digitalt museum.

 

Senast uppdaterad: 2024-01-10 18:01