Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bondens guld - om halmens betydelse genom tiderna 8/12

Händer som flätar en sträng av halm.
Fotograf: Halmens hus

Föreläsningen "Bondens guld - om halmens betydelse genom tiderna" med Maria Ljungberg och Sofia Hartman Prim hålls den 8 december 2023. Läs mer här!

Klicka här för att komma till föreläsningen

Den 8 december kl 12.30-13.00 håller Maria Ljungberg och Sofia Hartman Prim från Halmens hus föreläsningen "Bondens guld - om halmens betydelse genom tiderna". 

Maria Ljungberg är kommunikationsansvarig och Sofia Hartman Prim arbetar som butiks/utställningsansvarig. De berättar om halmens stora betydelse för bygden från 1800-talets mitt och fram tills idag. Varför ligger Halmens Hus just i Bengtsfors?

Ni kommer att få höra berättelsen om Märta-Stina Godtman som vid 19 års ålder vandrade till Norge för att söka sig ett jobb och hur det ledde till en typ av halmindustri i Dalsland när emigrationen var som störst. Men även om Stenebyskolans uppkomst och kopplingen till halmen. Är du nyfiken på själva materialet Svedjeråg som används vid halmslöjd så berättar vi om odlandet, skördandet, rensandet och slöjdandet. 

Halmhattar med brätten o olika flättekniker står staplade på varandra utomhus på en stentrappa.
Fotograf: Halmens hus
Ax av halm sedda nedifrån med en blå himmel som bakgrund.
Fotograf: Halmens hus

 

Föreläsningen spelas in och publiceras på webben under vintern 2023/2024.

Senast uppdaterad: 2023-11-17 14:59