Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fyra jordgubbar - mångfald och möjligheter med lera som byggmaterial.

Föredrag av Lerbyggeföreningens medlemmar om olika lerbyggnadstekniker. Det blir korta presentationer om den mångfald av möjligheter som finns med materialet lera, om lerbruk och om lerputs, om kubb och knubbteknik, och om ugnar och skorstenar. Missa inte detta!

Lerbyggeföreningen presenterar Fred Andersson, Olle Hagman, Johannes Riesterer och Ulf Hennningsson:

Fyra jordgubbar - mångfald och möjligheter med lera som byggnadsmaterial. 

Kubbhus

De senaste åren har kubbmurningstekniken börjat komma tillbaka. I Sverige har det skett i relativt liten skala, men i USA och Kanada har det skett på bred front. Mer än 1000 nya hus har byggts sedan slutet av 1970-talet, oftast med en moderniserad metod där man använder cement som bindemedel i murbruket. De flesta är bostadshus, byggda av självbyggare, men det finns också exempel på större byggnader som byggts av professionella byggbolag. Bland annat pågår bygget av ett gigantiskt konferenscenter vid Kalamazoo College.

Olle Hagman, kubbhusexpert

Massugnar

Det finns en måga goda anledningar till att välja en massugn, som värmekälla i ett hus. Den avger en väldigt behaglig och sund värme och är särdeles miljövänlig i drift. Massugnen utgör en vacker möbel i hemmet och kan mycket fördelaktigt kombineras med andra värmekällor – t.ex. solfångare. Till detta kommer att den också är oerhört billig i drift.

Massugnen kommer från Finland, där man under en lång rad år har forskat på den och utvecklat den till dess nuvarande höga standard. Massugnen är dock fortfarande mycket enkel i sin uppbyggnad med få rörliga delar, och helt oavhängig av el och elektronik. Man kan med rätta säga, att det handlar om ”högutvecklad lågteknologi”.

 

Mulm Permakultur

Lera generellt

Lera har varit ett av de vanligaste byggnadsmaterialen sedan urminnes tider. Det är fortfarande vanligt i sydligare länder men har sedan länge glömts bort här i norr. Även i våra tider kan man dock ha mycket användning av lera, speciellt för att underhålla och reparera gamla hus. Även att bygga hela hus av lera är en teknik som håller på att återkomma så sakta och även utvecklas.

 Lerbyggeföreningen

Aktivitet: Föredrag
Dag: söndag 26/5
Tid: 15.30
Ledare: Lerbyggeföreningen
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:18