Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gammal kunskap i nya händer

Faluröd timmervägg i närbild.

Många hembygds- och kulturarvsföreningar önskar fördjupade kunskaper om byggnadsvård. Nu genomförs en långsiktig satsning med byggnadsvård som tema från 2023, tillsammans med er föreningar.

Inspirationsträffar om byggnadsvård hos hembygds- och kulturarvsföreningar

2023 års satsning kallar vi Gammal kunskap i nya händer. Satsningen är långsiktig och innehåller flera och olika delar som inspirationsträffar, studiecirklar och aktiviteter i föreningarna. Inspirationsträffarna arrangeras av nätverket Hus med historia, som du kan läsa mer om nedan. 

Takmaterial 22 & 27 februari 2024

Nu planeras en ny träff på temat tak. Mer info kommer framöver. 

Vård- och underhållsplaner för hembygds- och kulturarvsföreningar, 16 oktober 2023

I oktober 2023 genomfördes en digital träff med byggnadsantikvarier, föreningar och Länsstyrelsen om hur föreningar kan jobba med vård- och underhållsplaner. 

Medverkande under kvällen

  • Om vård- och underhållsplaner: Ulf Larsson, bebyggelseantikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling – Slöjd- och byggnadsvård
  • Arbeta med en vård- och underhållsplan i kulturarvsföreningen: Peter Backenfall, ordförande, Herrljunga hembygdsförening
  • Söka bidrag till vård- och underhållsplan från Länsstyrelsen: Anna Olsfelt, antikvarie, Länsstyrelsen.
  • Medverkade gjorde även Ulla Karlström och Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarier, Bohusläns Museum resp. Förvaltningen för kulturutveckling/Slöjd och byggnadsvård, Marika Russberg, kulturarvskonsulent, Bohusläns hembygdsförbund/Bohusläns museum och Ebba Jacobsson, verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Vuxenskolan. 

Hus med historia

Hus med historia - ett nätverk med representanter från hembygdsförbunden i Västra Götaland, NAV – industrihistoria och  arbetslivsmuseer i Väst, Bohusläns museum, Västergötlands museum, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. 

2023 & 2024 gör Hus med historia en satsning på byggnadsvård som går under namnet Gammal kunskap i nya händer. 

Läs mer om Hus med historia här

Senast uppdaterad: 2023-10-18 11:43