Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Näver – det beresta materialet 4 juni - 3 september

Affisch som säger "Näver - Det beresta materialet" 4/6-3/9 2022

Utställningen Näver – det beresta materialet visas på Slöjd & Byggnadsvård sommaren 2022.

Näver är ett fantastiskt naturmaterial med stor potential som i nuläget går till spillo i den svenska skogsindustrin. Det har långa kulturella rötter och har använts till allt från fiske och matförvaring till att bära bäbisar, men idag finns ingen platsför materialet i modern produktion.

Utställningen Näver undersöker likheter och olikheter mellan traditioner och samtida skapande i det subarktiska näverbältet i Europa och Asien. Här finns även historiska kopplingar som skapat oväntade öar av samklang i formspråk och teknik på isolerade platser.

Slöjden har historiskt – och är på många platser än i dag – varit en överlevnadsfråga för fattiga människor på landsbygden. Det är också en immateriell kunskap som utövaren kan bära med sig, kulturen rör sig med människorna.

Under arbetet med utställningen har både pandemi och krig utbrutit. I utställningen behandlar vi även frågan om hur kulturutövare kan förhålla sig till svåra världshändelser.

Men framför allt vill vi hylla ett vackert och enastående material som har både historien och framtiden på sin sida!

Kontaktperson: Kerstin Sylwan, kerstin(at)designstories.se0707-236568

 

Utställningen visas här under 2022:

  • Slöjd & Byggnadsvård 4/6 – 3/9
  • Kungsbacka bibliotek 7/9 – 18/9

Utställningen kommer visas på fler platser därefter. Plats och datum är för dessa är ännu inte satta.

Senast uppdaterad: 2022-05-17 09:34