Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klimatklokt 2022

klimatklokt
  • Utställning
    Bild 1 av 3
  • klimatklokbildspel2
    Bild 2 av 3
  • limatklok3
    Bild 3 av 3

Klimatklokt - en vandringsutställning, webbutställning och kunskapsbank - tipsar dig som är husägare om hur du sparar energi på bästa sätt. Vi guidar dig till de mest klimatkloka lösningarna - de som på en och samma gång skonar miljön, den egna plånboken och husets karaktär. Nu åter på Nääs!

Utställningen står på Nääs över vintern 2022/ 2023. I samband med utställningen arrangerar vi två föredrag. Det första handlar om varsamma energibesparande åtgärder den 17/11 kl. 13.30-14.30 med Chico Hovedskov Crafoord. Det går att ta del av föredraget både via Teams och här på plats på Nääs.  

Det finns många olika alternativ att välja mellan när det är dags att spara energi och renovera. Det kan uppfattas som en djungel, det är svårt att veta vad som passar det egna huset bäst. Ska jag byta fönster, satsa på solpaneler, isolera vinden lite till? Klimatklokt! är en utställning som vägleder husägaren från klimatångest till koll på läget.  

Det förändrade klimatet påverkar och kommer att påverka våra bostadshus på flera olika sätt. Vi kommer att drabbas av fler skyfall, och vi kommer att få större problem med algpåväxt på fasader och mögel i ouppvärmda byggnader, som en följd av en varmare och fuktigare luft.

Underhåll med tätare intervall

För husägarens del innebär klimatförändringarna framför allt att underhåll och renovering kommer att behöva göras med tätare intervall. Det kommer också krävas olika insatser för att bromsa in temperaturökningen. Det innebär framför allt energibesparande åtgärder, men också att vi aktivt behöver välja produkter och tjänster som inte belastar miljön vid tillverkning och transport.

För en hållbar framtid

En röd tråd i utställningen är principen "förbättra istället för att ersätta". Slit-och-släng-beteendet har idag spridit sig från prylar och kläder till köksinredningar och fönster. I en mer hållbar framtid måste vi dra ner på den totala konsumtionen, även när det gäller renovering och uppvärmning av våra bostäder.

Innehållet i utställningen vänder sig till alla som äger ett bostadshus, och som intresserar sig för hur man kan göra skillnad för klimatet.

Utställningen står på Nääs från lördag 5 november 2022. I samband med att utställningen står på Slöjd & Byggnadsvård arrangerar vi två föredrag. Det första går den 17/11 kl. 13.30. Det går att lyssna på det både via Teams och här på plats på Nääs.  

Föredrag: Att göra eller inte göra är frågan – överväganden vid energiåtgärder på gamla hus. Den 17/11 - Slöjd & Byggnadsvård (slojdochbyggnadsvard.se)

Bokning av utställningen 

Om du är intresserad av att boka den fysiska utställingen, kontakta Carina Carlsson för mer information, via adressen carina.m.carlsson@vgregion.se   

Senast uppdaterad: 2023-05-16 10:52