Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En annan landsbygd 2 april-29 maj

Flygfoto över bohuslänskt landskap med hav, klippor och odlade partier

Utställningen En annan landsbygd - om gestaltad livsmiljö på landsbygden visas på Slöjd & Byggnadsvård våren 2022. Läs mer här!

Ur boken En annan landsbygd av arkitekten Angelica Åkerman:
I den Svenska samhällsdebatten utmålas den tättbebyggda staden ofta som ett ideal. Men tänk om det istället är landsbygderna som bär på lösningen för vår tids utmaningar kring bostadsförsörjning, resursanvändning och hållbarhet? 

Introduktion till utställningen:

Detta är inte en uställning om en annan landsbygd, utan om flera olika landsbygder. Här visas platser där det pågår en mångfald av utvecklingsprojekt som får verksamheter och bostäder att växa fram. Det är på initiativ från grupper som tilslammans skaper ett hållbart, kreativt och socialt liv i sin bygd. dagens landsbyd låter sig inte enkelt definieras utan träder fram som en mångfacetterad miljö där varje plats är unik och har särskilda förutsättningar. 

Utställningen vill skapa förståelse för hur, och med vilka medel och resultat, man kan arbeta med lokal planering och utveckling. Samtidigt väcker den frågor om vilka skyldigheter staten och dess invångare har gentemot varandra. Vad kan förväntas ingå i det ömsesidiga samhällskontraktet i framtiden? Länge har staden setts som måttstock och norm för hållbar utveckling. Kan det istället finnas lokala lösningar som ger svar på globala problem?

Sedan utställningen öppnade första gången i februari 2020 har mycket förändrats i samhället. Coronaepedimin har medfört att mycket av det som tidigare tagits för givet inte längre är självklart, intresset för landsbygderna har ökat och förtätningsidealet har blivit alltmer ifrågasatt.

Medverkande:

  • Egnahemsfabriken på Tjörn
  • R:ekobyn i Röstånga
  • Hogslätts Vänbonde i Bottna
  • Chalmers Arkitektur
  • Byns-DNA i Kvarnvik
  • Väveriet och Småhusbyn i Uddebo

NÄR, VAR & HUR

Datum: 2 april - 29 maj
Öppet: Samma som besöksmålets öppettider - länk till öppettiderna
Producent: Rian Designmuseum och arkitekt Angelica Åkerman
Plats: Utställningshallen, Slöjd & Byggnadsvård

 

Senast uppdaterad: 2022-10-03 08:00