Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tälja med kniv och yxa 6-7 maj

Flera händer i en ring håller täljknivar. Hälften av händerna har plåster och bandage

Välkommen till Halmens hus i Bengtsfors på en kurs där vi utforskar olika tekniker inom träslöjden. Slevar, burkar och klädhängare, leksaker, skålar och knoppar, … Lyckan är att tillverka sina egna saker!

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, i dag kan vi undra vad som händer om ingen längre kan. Att göra själv ger frihet och är roligt.

Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg och material finns på plats, även föremål och böcker till inspiration.

Tema som berörs under helgen
· Grunderna i att tälja med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst
· Virkets olika egenskaper
· Träslagen och deras användning
· Bryning av verktyg
· Ytbehandling och dekor i mån av tid

Kursledare

Mette Handler är köpenhamnartjejen som flyttade till Norge för fjällens skull och sedan till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i sina händer, skiftade riktning i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Mette har deltagit i flera utställningar och har lång erfarenhet i att hålla kurs. 2017 mottog hon Landstinget Sörmlands kulturstipendium.

Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus(!), från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se och i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Fika och lunch

Förmiddags- samt eftermiddagsfika ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier vid anmälan eller till Halmens hus, info@halmenshus.com

Att tänka på

Kursen är för nybörjare och de som har täljt förut.

Ta med oömma kläder som du inte är så rädd om eller ett förkläde och ett par bra skor (inte sandaler). Verktyg av olika slag och knivar till alla finns på plats, men om du vill, ta gärna med din egen täljkniv. Om du skall köpa rekommenderas Moras slöjdkniv 120.

Kursen sker i samarbete mellan Halmens Hus, Slöjd & Byggnadsvård och Studieförbundet Vuxenskolan

NÄR, VAR, HUR

Datum: 6-7/5
Tid: lördag och söndag 10-17
Kursledare: Mette Handler
Avgift: 2 400 Kr
Plats: Halmens hus, Bengtsfors

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till Studieförbundet vuxenskolans anmälningssida

För mer information om kursinnehåll eller medlemskap kontakta:
Halmens hus, Tel: 0531-528023, Epost: info@halmenshus,com

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Halmens hus
Tel: 0531-528023

Mail: info@halmenshus.com

Hitta till kursen.

Senast uppdaterad: 2023-01-27 14:16