Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Sticka historiska mönster 15-16/3 2025

Närbild av en stickning med blommönster

En inspirationskurs, där vi arbetar med mönster från 1600- till 1800-tal. Fokus är på blommor, men även andra mönster som finns i bårder och avslutningar.

Provlapparna (både enfärgat och med flera färger) ger mycket utrymme att sätta personlig prägel på mönstren med egna val av färgkombinationer, möjlighet att rita varianter, ändra stickteknik osv. 
I bildvisningar närstuderar vi hur plaggen är komponerade: varianter på samma blomma, färgkombinationer, hur bakgrund- och mönsterfärg växlar, var ökningarna är gömda, hur de olika mönsterformerna är arrangerade och samspelar… Sådana detaljer och finesser kan man ju använda till helt andra projekt.

Förkunskaper 
Man bör ha provat att sticka med två färger samt kunna sticka runt, antingen med strumpstickor eller magic loop-teknik. Det är en fördel att ha stickat efter diagram, men inte nödvändigt.

Om kursledaren

Ivar Asplund är hängiven stickare sedan femårsåldern och håller ofta kurser i olika sticktekniker, bland annat på HV Skola i Stockholm. Han har skrivit två böcker, Sticka flätor (2017) och Sticka från grunden (2021) och visat stickat på Virserums konsthall, Sigtuna kulturgård och Österåkers konsthall. På Instagram hittar man honom som @asplundknits

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till SV.

Ta med

Garn i minst två färger. Vill man sticka med traditionella färger är rött, vitt, grönt och svart vanliga, men det är inget krav. Det ska vara färger man gillar, tycker jag. (Eller vill bli av med ur gömmorna.) 50 g av vardera lär räcka. För den som vill ha förslag rekommenderar jag Rauma finull, och skulle välja 2,5 mm stickor till det. Ull är lätt att arbeta med, men inget krav.
 
Strumpstickor/lång rundsticka (om man föredrar magic loop-teknik) i lämplig tjocklek. Ta gärna två eller tre uppsättningar stickor för att kunna ha mer än en provlapp i gång – och mönstren framträder tydligast om de är lite fast stickade. 
 
Blyertspenna och sudd. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 15-16 mars 2025
Tid: lör & sön 10-16
Kursledare: Ivar Asplund 
Avgift: 2990 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs
Kartnål kursplatsen. Kartnål parkeringen.

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 


Senast uppdaterad: 2024-12-20 12:42