Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj klart en snibbskål, Sommaren 2024

Närbild av någons händer som täljer kanterna på en träskål

Workshopen går vid flera tillfällen och är som en liten kurs i täljning där du under ledning av en erfaren slöjdare får forma hörnen, ”snibbarna” på en svarvad skål. Du får också tips och råd kring ytbehandling så att du kan måla eller olja skålen hemma sen.

Snibbskålen är en träskål med hörn, så kallade snibbar, som under 1600 - 1800-talet fungerade som handtag när dryckesskålen lämnades från en gäst till nästa.

Samma skålar som går att se i utställningen Knut - ett slöjdarliv finns att köpa i Slöjd & byggnadsvårds butik. Mästerslöjdaren Knut Östgård har även svarvat en extra uppsättning som bara är svarvade, det vill säga halvfärdiga. Vad som återstår är att forma snibbarna, eventuellt dekorera skålen och ytbehandla den.

I priset ingår en svarvad skål och under workshopen täljer du snibbarna under vägledning av en erfaren slöjdare. Workshopen är två timmar och du får också råd och förslag på ytbehandling. I priset ingår en halvfärdig skål och lån av verktyg. Tänk på att knivarna är vassa och täljning sker på egen risk, eventuella olyckor på fritiden bör täckas av din hemförsäkring.

Kursledare

Workshopen hålls vid fem tillfällen av tre olika handledare.

Knut Östgård har slöjdat i över 70 år och är den som svarvat snibbskålarna vi täljer färdigt. Bekanta dig närmare med Knut i utställningen Knut - ett slöjdarliv som visas nu.

Marcus Rönnemark är slöjdare och slöjdlärare som hållit både kurser, täljcaféer och undervisning i skolan och på universitet. Se lite av Marcus slöjd på Instagram @knivmackan.

Sara Thorn är ingenjör, slöjdare och byggnadsvårdare som kan många olika tekniker och hållit många olika kurser genm åren. Se mer på hennes hemsida Slöjdingenjörn.se.

Fika och lunch

Det här är en kortare workshop på två timmar, så ingen lunch eller fika är planerad. Men för den som vill äta något före eller efter workshopen har butiken glass och Nääs Konsthantverk serverar både kakor och lättare luncher, de har öppet onsdag-söndag. 

Tag med 

Din svarvade skål som du köper i butiken.
Samt oömma kläder och favoritkniven om du har en. Verktyg finns att låna på plats. 

Bokning

Din skål är din biljett. Den kostar 900:- och workshopen ingår.

Antingen köper du en skål i butiken och bokar samtidigt ett av workshoptillfällena. Personalen i butiken kan hjälpa dig att boka. 

Eller så säkrar du en plats via länkarna nedan och köper skålen efteråt.   

Tid: 13-15
Avgift
: 900 kr inklusive en svarvad skål
Plats: Utställningshallen, Slöjd & byggnadsvård, Nääs
Adress: Otto Salomons väg 4, 448 92 Floda

Anmälan

Tisdag 30 juli - Marcus Rönnemark 

Lördag 24 augusti - Knut Östgård

Söndag 25 augusti - Knut Östgård

Söndag 1 september - Sara Thorn

Lördag 7 september - Marcus Rönnemark 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-07-02 08:19