Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjda en pall - kurs för kvinnor 11-13/11

fyra pallar

I den här kursen får du som har grundläggande kunskaper inom täljning chansen att utmana dig själv genom att slöjda en egen pall!

Kursen vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper i att tälja med kniv och yxa. Du har till exempel tidigare deltagit i kursen ”Tälj med kniv och yxa – kurs för kvinnor”.

Under kursen slöjdar vi en pall med hjälp av krympteknik; torra ben krymps fast i en sits av färskt trä. Pallen kan ha tre eller fyra ben och du bestämmer själv form och uttryck. Exempel kommer att finnas på plats som inspiration.
Benen klyvs fram från en torr planka, bearbetas med olika verktyg som yxa, bandkniv och spånhyvel och tapparna täljs. Sitsen kan ha olik form och yta, den kan bearbetas med yxa, bandkniv, hyvel eller skölp. Hål för benens tappar borras för hand med navare eller borrsväng. När benen är på plats slås en kil i tappen. Kursen inleds med en kort repetition av täljgrepp samt täljning med yxa.

Kursledare

Mette Handler är köpenhamnstjejen som flyttade till Norge 25 år gammal för fjällens skull och som 25 år senare flyttade till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i händerna, skiftade rikting i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Hon har deltagit i flera utställningar och håller på med olika slöjdaktiviteter och kurser.  Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus, från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se eller i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Mette har även en täljkurs för kvinnor 26-27 november där ni inte gör pallar utan täljer mer fritt, som krokar och skedar mm. 

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med

Alla verktyg du behöver finns på plats. Har du egna verktyg får du såklart gärna ta med dig dem. Material ingår in kursavgiften. Har du eget material som du vill använda, kontakta gärna kursledaren Mette i förväg.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Eventuell parkering sker på skyltad parkering som betalas i automat med kort eller appen EasyPark (område 6459). Det är ca. 200 meter från parkeringen till kurslokalen. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 11-13 november
Tid: Fredag 16:30-19:30. Lör & sön 10-17.
Kursledare: Mette Handler
Avgift: 2 950 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdlärarseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-09-29 18:31