Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Småskaligt naturvårdsanpassat skogsbruk 14/9

Fält med en skog i bakgrunden. Senvår.

Det här är kursen för dig som vill lära dig grunderna för naturvårdsanpassat skogsbruk, hur man identifierar olika typer av skogliga naturvärden och hur man på bästa sätt kan sköta och främja olika skogsbestånd.

Denna kurs äger rum vid torpet Dammsjöås utanför Alingsås som ägs och förvaltas gemensamt av Alingsås hembygdsförening och Alingsås friluftsklubb, med målet att återspegla äldre markanvändning och gynna naturvärden på fastigheten.

Under kursen går vi igenom grunderna för naturvårdsanpassat skogsbruk, hur man identifierar olika typer av skogliga naturvärden och hur man kan sköta olika skogsbestånd för att gynna dessa.

Kursledare

Calle Bergil är naturvårdsbiolog på Melica, som bland annat utvecklat kursen Skoglig naturvårdsbiologi vid Göteborgs Universitet och skrivit boken Naturvård för torpare tillsammans med kollegan Ola Sjöstedt.

Fika och lunch

OBS! Egen fika, dryck och lunch medtas till denna kurs. Om vädret tillåter kommer det att finnas möjlighet att grilla. Det finns fikarum att nyttja vid kallt väder.  

Tag med 

Bra att ha med sig är handskar och oömma kläder. Även skor med stålhätta är lämpligt. Kursen hålls utomhus så kläder efter väder.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Det finns vindskydd att hyra för den som vill sova över. Se mer information om gården på hembygdsföreningens sida.

Det finns ingen el men rinnande vatten och ett utedass.

När, var och hur?

Det här är en endagarskurs som hålls på torpet Dammsjöås i Maryd. Torpet ligger ca sex kilometer sydost om Alingsås. Från Maryd är det skyltat till Dammsjöås. Från Maryd är det ca 2,5 km till Dammsjöås. Från parkeringen är det ca 250 meters promenad upp för backen till torpet där vi ses.

Datum: 14 september
Tid: Lördag kl. 10-17
Kursledare: Calle Bergil
Avgift: 800 kr
Plats: Dammsjöås Torp, Dammsjöåsvägen 45, 441 95 i Alingsås

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen

Hitta till Damsjöås

Senast uppdaterad: 2024-06-14 10:35