Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Skedtäljning för nybörjare

Skäggig ung man som visar två täljda skedar

OBS. Den här kursen blir inte av i år. Det här är en grundkurs där vi täljer skedar i färskt trä med yxa, kniv och skedkniv. Förutom att använda verktygen lär du dig om olika träslag och materialets egenskaper.

Under kursen går vi igenom hur man bearbetar färskt trä med kniv och yxa för att slöjda skedar. Vi kommer också att beröra hur man kan tänka kring form och design när man täljer skedar samt hur materialets uppbyggnad påverkar möjligheter och resultat. Exempelvis fiberriktning och krympning.

Du lär dig korrekt användning av yxa, täljkniv och skedkniv samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi kommer endast att arbeta med skärande verktyg och du får gärna ta med dig dina egna. Du kommer även att få lära dig vilka träslag som lämpar sig för täljning, dess kvaliteter och hur respektive träslag används.

Det här är en nybörjarkurs för dig som vill testa på skedtäljning och vi kommer gå genom grunderna i både täljning och material. För dig som täljt skedar tidigare (eller kanske går den här kursen och inte får nog) är varmt välkommen till Thobias fortsättningskurs i skedtäljning 3-4 juni.

Kursledare

Kursledare är Thobias Bågmark, en slöjdare som ägnat många timmar åt framförallt täljning. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och slöjdlärare och brinner för att dela med sig av sin kunskap och lära av andra. Thobias lägger stort fokus på materialval, funktion och uttryck.

Besök gärna Thobias instragram thobias_taljer för att se hans alster.

Fika och lunch

Sopplunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften.
Lunchen äter ni i kaffestugan uppe vid slottet och det är två sorters soppa varav en är vegetarisk samt nybakat surdegsbröd med pålägg. Maten är inspirerad av det som serverades på Nääs under det sena 1800- och tidiga 1900-talet. På lördagen finns välkomstfika i form av enklare smörgås och frukt till kaffet.

Anmäl önskemål om specialkost i förväg till studieförbundet.

Tag med 

Oömma kläder och egna verktyg om du har. Allt som behövs finns på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid.
Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 29-30 april 2023
Tid: Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Thobias Bågmark
Avgift: 2 800 kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2023-03-21 10:46