Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skedtäljning 3-4 /6

En täljd sked ligger på en gammal allmogemålad yta

Vi täljer skedar med yxa, kniv och skedkniv i färskt trä. Den här kursen passar både dig som är nybörjare och dig som tälj skedar tidigare.

Vi börjar kursen med en kopp kaffe eller te och en introduktion där Thobias berättar och visar hur han arbetar och tänker kring formgivning och arbetsgång. Sedan jobbar vi med egna skedar eller slevar på den nivå var och en är på med utrymme för både personlig feedback, hjälp och gemensamma genomgångar. 

Under kursen får du lära dig korrekt användning av yxa, täljkniv och skedkniv samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi kommer endast att arbeta med skärande verktyg och du får gärna ta med dig dina egna. Du kommer även att få lära dig vilka träslag som lämpar sig för täljning, dess kvaliteter och hur respektive träslag används.

Vi kommer också att beröra hur man kan tänka kring form och design när man täljer skedar samt hur materialets uppbyggnad påverkar möjligheter och resultat. Exempelvis fiberriktning och krympning.

Kursledare

Kursledare är Thobias Bågmark, en slöjdare som ägnat många timmar åt framförallt täljning. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och slöjdlärare och brinner för att dela med sig av sin kunskap och lära av andra. Thobias lägger stort fokus på materialval, funktion och uttryck.

Besök gärna Thobias instragram thobias_taljer för att se hans alster.

Fika och lunch

Sopplunch, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften.
Lunchen äter ni i kaffestugan uppe vid slottet och det är två sorters soppa varav en är vegetarisk samt nybakat surdegsbröd med pålägg. Maten är inspirerad av det som serverades på Nääs under det sena 1800- och tidiga 1900-talet. På lördagen finns välkomstfika i form av enklare smörgås och frukt till kaffet.

Anmäl önskemål om specialkost i förväg till studieförbundet.

Tag med (om du vill)

Egna verktyg om du har. Allt vi behöver finns på plats, men det är bra att lära känna sina egna verktyg och kanske ta chansen att bryna upp dem lite.

Skedar eller slevar du täljt tidigare för att få feedback på.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid.
Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 3-4 juni 2023
Tid: Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Thobias Bågmark
Avgift: 2 800 kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2023-03-21 10:58