Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Renovering av bakugn Nytt datum: 4-6/11

En man ler och tittar på en måttstock som han håller mot en plåt. I andra handen en ficklampa. Mannen står vid en mur inomhus

Lär dig om bakugnens funktion, konstruktion och byggnation i teori och praktik. OBS - nytt datum!

På den här kursen får du vara med och renovera en gammal bakugn. Tillsammans med en erfaren murare ska deltagarna genomföra flera moment:

  • Anslutning av kanaler till en storpipa.
  • Koppla bakugnen till ett rör. 
  • Sätta in spjäll och sotluckor. 
  • Anlägga en botten till bakugnen i tegel. 
  • Lägga in en bakplåt. 
  • Montera en bakugnslucka. 
  • Mura upp ett bakugnsvalv med tegel och lera på form som övningsobjekt. 

Det blir även teori om funktion, konstruktion och byggnation samt bestämmelser som man behöver förhålla sig till. Har du specifika frågor så finns det lite tid för dem med.

Bakugnen på Orust återbruksgård är ansluten till en traditionell gråstensskorsten och murad av natursten. Vid skorstenen finns även en järnspis och en nybyggd massugn. Syre förs in underifrån. Utflödet av värme från eldstäderna ska stoppas genom att sätta in nya spjäll, kanaler och luftrum. Genom luftrummet i skorstenen leds sedan värmen in i husets rum.

Kursen passar bra både för den som är allmänt händig, kanske med ett eget bakugnsprojekt att ta sig an, och den hantverkskunnige som vill veta mer om bakugnar och skorstensanslutningar.

Kursledare

Stig Ljungberg är pensionär och har jobbat med muringsarbeten sedan han var 15 år. Han arbetade först med puts, fasader och grunder fram tills han 1979 utbildade sig till kakelugnssättare och startade eget. Han har främst arbetat med att renovera och förbättra gamla och ursprungliga huskonstruktioner och har en oerhört bred kunskap inom stensättning och mureri. Stig har haft många kurser under åren i samarbete med Nääs byggnadsvård.

Äta

I kursavgiften ingår lunch för lördag och söndag samt en fika varje dag.
Meddela eventuella kostavvikelser vid anmälan. OBS! får vi in noteringar om specialkost senare än två veckor innan är det inte säkert att vi kan tillgodose era önskemål.

Om Orust återbruksgård

Orust Återbruksgård är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda.

Tag med

Ta på dig väderanpassade arbetskläder som du trivs med, ombyte, arbetshandskar. Har du en favoritslev, ta med den - annars får du låna!

Övernattning 

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se

Arrangörer

Kursen arrangeras i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Slöjd & Byggnadsvård Nääs och Orust Återbruk

NÄR, VAR & HUR

Datum: 4-6 november
Tid: Fredag 13-17, lördag och söndag 9-17 obs tiden!
Kursledare: Stig Ljungberg  
Avgift: 3 950 kr
Plats: Orust återbruksgård

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

 

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900
www.sv.se/vast 

 

Hitta till Orust Återbruksgård

 

Senast uppdaterad: 2022-09-30 14:13