Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Platsanpassade kök - teori och praktik 24-26/11

Köksinredning

Det här är kursen för dig som vill modernisera ett befintligt kök på ett varsamt sätt, eller bygga nytt kök i en äldre byggnad.

Gamla kök från 1800-tal och tidigt 1900-tal är väldigt enkla. De bestod av en eldstad i någon form, vedlår, kanske ett väggfast skåp och matbord där sysslorna utfördes. Det är först i herrgårdar och stora våningar under sent 1800-tal som köken börjar förses med serveringsgångar med stora väggfasta skåp. Ändå är det ofta den bilden av ett äldre kök vi har.

I våra kök ställer vi naturligtvis krav på att det ska vara funktionellt men också att utformningen och estetik har tagit hänsyn till husets ålder.

Vi börjar kursen på fredagen med en tidsresa och diskussion om kök i olika tider och stilar. Efter en kaffepaus fortsätter vi med att diskutera ombyggnader och förändringar. Vad är det då man ska tänka på?  Inom gruppen kommer vi också att ta upp deltagarnas funderingar och problemställningar. Vi avslutar teoridelen på fredagen med att du får presentera för gruppen och kursledarna, ca 10 minuter/deltagare, om du har tänkt göra något i ditt eget kök. Tag gärna med dig foton och skisser på ditt kök och på ditt hus. (du har också möjlighet att boka en enskild rådgivning på S&B efter kurshelgen). Gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med projektor.

På lördagen och söndagen går vi över till praktik. Vi tittar på material och tekniker för stommar och luckor. Praktiska moment är: tillverkning av valfri lucka; fönster-, spegeldörr-, pärlspont med gradregel- eller överfalsad MDF-lucka. Innan kursen börjar är det bra om du bestämt vilken typ av lucka du vill göra. Du får självklart ta med dig din lucka hem. Praktik och teori varvas under dagarna.

Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnad blir beror på hur mycket material du önskar använda men räkna med ungefär 100-150 kr/deltagare vilket du kan betala med kontanter eller swish till kursledaren.

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Historiken hålls av byggnadsantikvarie Carina Carlsson från Slöjd & Byggnadsvård och den nytänkande delen av arkitekt Catharina Dahl Palmér på Fabel Arkitektur.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Foton och skisser på ditt kök och de planer du har för det. Gärna också en bild på hela huset så man ser vilken typ av hus det är. Spara dem gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med en projektor så att hela gruppen ser.

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor.

Vi har alla verktyg och maskiner som behövs för att genomföra kursen - men har du verktyg och maskiner som du gärna vill jobba med och lära känna mer är du självklart välkommen att ta med dem. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna.

Det kan vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Räkna med fem minuters promenad!

Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 24-26/11 2023
Tid:
 fredag kl 13-17, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Manne Swedberg (finsnickare), Carina Carlsson (byggnadsantikvarie) och Catharina Dahl Palmér (arkitekt)
Avgift: 3950 kr
Plats:  Slöjdseminariet, Nääs. På fredag är vi i Vinkelsalen, lördag och söndag i Långa salen. 

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Länkar

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2023-04-06 16:36