Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nyfiken på vävning - Lär dig väva 5-9 augusti

Närbild av en hand som väver

Här är kursen för dig som vill komma igång att väva. Den vänder sig både till dig som är nybörjare och till dig som har vävt för länge sedan och vill komma igång igen. Kursen hålls i Slöjdens hus i Skövde.

Under den 5 dagar långa kursen får du vara med om alla moment som behövs för att sätta upp en väv i en vävstol, en bandvävstol eller vävram. Kursledaren kontaktar dig i förväg så att du kan få väva något som du själv önskar och tillsammans planerar ni arbetet så att det är genomförbart. Du kommer att få arbeta tillsammans med kurskamraterna eftersom vissa arbeten går lättare att göra två och två och det betyder att du också kommer få möjlighet att prova några fler vävar än den du själv valt. Vi inriktar oss på att väva och vävning som hantverk, med uppsättning av väv, enkla bindningar och materialvalets betydelse för väven. 

För vem?
Kursen fungerar både för dig som aldrig har vävt tidigare och för dig som har vävt tidigare men behöver hjälp att komma igång igen.

Kursledare

Lena Köster är fårägare och textil konsthantverkare och under lång tid har undervisat i ullkännedom, spinning, tovning och vävning runt om i landet. Lena började sin bana som textillärare och vävde samtidigt stora bildvävar. 1998 startade hon sitt företag Ulltråden där hon arbetar med inredningstextil och broderi samt sköter om fåren och spinner och tovar deras ull. Hon undervisar bland annat regelbundet på Sätergläntans långa och korta kurser. Hon har ställt ut på de stora nationella hemslöjdsutstälningarna och så här på sommaren hittar man hennes arbete hos Hantverkarna kring kanalen i Hajstorp. Kyrklig textil av Lena kan ses i Mölltorps kyrka, Karlsborg, Tiveds och Finnerödja kyrka, Beatebergs kyrka, Pålsboda och Sköllersta kyrka. Större textilier finns på Vänersborgs museum och Ystad museum.

Fika och lunch

Fika i form av kaffe och enklare tilltugg ingår. Det finns tillgång till kyl, frys och ett enkelt kök för lunch. Det finns också gott om restauranger och en välsorterad livsmedelsbutik i nära anslutning till Slöjdens hus.

Tag med 

Vävutrusting finns att låna och närmare kursens start får du en lista på saker du kan ta med om du har.

Att tänka på

Det finns möjlighet att köra in på gården för i och urlastning, i övrigt finns större parkeringar en bit från lokalen.

Åker du kollektivt ligger Helensparken ca 10 minuters promenad från Skövde central.

Vävning är tidskrävande så räkna med att du kan behöva lägga lite tid utanför själva kurstiden.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 5-9 augusti
Tid: Mån-tor 9-16, fre 9-14
Kursledare: Lena Köster
Avgift: 4 500kr (medlemmar i Hemslöjden Skaraborg får 200kr rabatt).
Kostnad för material tillkommer.
Plats: Slöjdens hus i Helensparken. Petter Helens gata, Skövde.

Anmälan och frågor


Anmälan till kursen Nyfiken på Vävning 5-9 augusti

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-07-01 08:34