Kurs i nävertekniker 23/9-9/12

Det här är en längre kurs där du får lära dig de tre grundteknikerna i näverhantverk, från tre olika lärare med sina specialiteter. Kursen sker mestadels online men delvis på plats på Nääs.
Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart, inte minst eftersom det står emot både röta och mögel. Dessa egenskaper gör att det passar bra både som tak, matförvaring, korgar och väskor och mycket annat.
Nu har vi skapat en kurs som introducerar de tre viktigaste teknikerna för att slöjda i näver. När du har gjort kursens alla moment har du tampat en burk och experimenterat med vikning samt flätat på två sätt.
Kursen består av lärarledda träffar sju lördagar under hösten. De inleds och avslutas med fysiska träffar på Nääs, övriga träffar sker online via Zoom. Vid det första tillfället får ni material som ska räcka till hela kursen. Nävret som behövs ingår i kursavgiften och det finns även möjlighet att även köpa lite extra för den som vill dra igång nya projekt efter kursen. Den som vill ha exempelvis magnetlås till en väska eller liknande tillbehör har också möjlighet att köpa det vid första träffen.
Schema
1. Lördag 23/9 Fysisk träff. Introduktion om näverns fantastiska egenskaper och vad man kan göra och har gjort i näver. Rakflätning med Kerstin Sylwan. Liten väska eller korg. Lunch ingår. 6 timmar.
2. Lördag 30/9 Online. Fortsättning flätning med Kerstin. Snedflätning, påbörja ett större projekt. 3 timmar.
3. Lördag 14/10 Online. Vikning med Emma Dahlqvist. Emma berättar om traditionell vikning. Sen får ni jobba med ånga och vatten och experimentera med materialets egenskaper. 3 timmar.
4. Lördag 28/10 Online. Tampning med Bror Forslund. Tampning är en teknik att fästa ett näverarks ändar i varandra så de bildar ett rör. Med lock och botten av trä får du en lufttät burk. 3 timmar.
5. Lördag 11/11 Online. Fortsätt tampa burkar med Bror. 3 timmar.
6. Lördag 25/11 Online. Fortsättning flätning med Kerstin. 3 timmar.
7. Lördag 9/12 Fysisk träff. Gör klart tampningen och eventuella andra delar som återstår eller som du behöver hjälp med, samt visa varandra. Egen matsäck, fika ingår. 5 timmar.
Kursen är digital och leds av Kerstin Sylwan, Bror Forslund och Emma Dahlqvist. Kursen inleds och avslutas med fysiska träffar på Nääs slöjdseminarium där Kerstin Sylwan och Bror Forslund leder kurstillfällena.
Kursledare
Kerstin Sylwan är produktdesigner och slöjdare. Hon har skrivit flera böcker om design för hållbar utveckling och vill att fler ska hitta till nävern och slöjden. Tillsammans med Bror Forslund har hon producerat en utställning med näverföremål från norra Europa som just nu är på turné.
Bror Forslund är mångårig och skicklig slöjdare. Han säljer det mesta av sin flätade produktion till Japan, men brinner mest för tampade burkar där han helst vill experimentera.
Emma Dahlqvist är textil- och materialdesigner. Hon har skrivit boken Näver och nyligen även Fläta. Hennes arbeten i näver har ställts ut nationellt och internationellt.
Fika och lunch
Enklare lunch ingår vid första tillfället på Nääs. Fika och kaffe/te finns vid båda fysiska träffarna och ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till studieförbundet.
Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så kom i god tid innan kursen startar.
På Nääs sker parkering nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet där kursen hålls.
För online-träffarna bör du ha provat programmet och ljudet innan så att du vet att det fungerar och hur du ansluter.
NÄR, VAR, HUR
Datum: 23 september - 9 december
Tid: Olika tider, se schema.
Kursledare: Kerstin Sylwan, Bror Forslund och Emma Dahlqvist
Avgift: 3 900 kr inklusive material
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet på Nääs samt online via Zoom
Anmälan och frågor
Klicka här för att anmäla dig till kursen
För frågor om anmälan och betalning:
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58
Epost: lerum@sv.se
För frågor kring kursinnehållet:
Hemslöjdskonsulenterna
Tel: 070-662 68 05
E-post: hemslojd@vgregion.se
Läs mer om att gå kurs på Nääs här.