Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mura kakelugn 13-15/10 & 20-22/10

Två personer murar kakelugn

Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår sexdagarskurs, fördelad på två långhelger, blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.

Kursen börjar med en introduktion till kakelugnen då vi diskuterar vanliga skador, tekniker, historik m.m. Under resten av tiden arbetar du sedan praktiskt. De befintliga kakelugnarna plockas ned till eldstadsnivå och muras därefter om med nytt tegel. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.

Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag sex.

Kursen hålls i Färgelanda kommun i en byggnad som håller på att rustas upp för att så småningom inredas till byggnadsvårdsbutik. 

Kursledare

Kursledare är Tomas Henriksson.

Tomas är tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg. Tomas har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket han förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis.

Äta

Lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i förväg. 

Tag med

Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Övernattning

Det finns möjlighet till övernattning i närheten, kontakta Emelie Jansson på telefon 0704-937634 för mer information. Eventuell övernattning beskostas av kursdeltagarna själva. 

Att tänka på

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

När, var och hur?

Datum: 13-15/10 samt 20-22/10
Tid:
Fredag till och med söndag under två helger, kl. 9-17 varje dag
Kursledare: Tomas Henrikson, kakelugnsmakare, tel 0707-270742
Avgift: 7 600 kr
Plats:  Stampvägen, 458 94 Stigen, Färgelanda kommun i Dalsland

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan! 

Studieförbundet Vuxenskolan Väst
www.sv.se/vast 
Tel: 010-33 00 900 
E-post: vast@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till kakelugnskursen

Senast uppdaterad: 2023-08-31 10:38