Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fermentering mjölksyrade grönsaker 8/10

morötter och lök i en korg

Lär dig mjölksyra grönsaker på Nääs

Kursen börjar med en teoretisk genomgång av mjölksyrning. Sedan blir det praktisk tillverkning av ungefär en liter syrade grönsaker som du tillreder i en glasburk.

Notera att du ska förbereda med grönsakskniv, skärbräda, rivjärn och en bunke på ca 2 liter inför kursen. Du ska även förbereda med ca 1 kg grönsaker såsom vitkål och blandade grönsaker. Se nedan för mer ingående beskrivning på vad som ska förberedas.

Tag med

Kursdeltagaren ska ta med sig med en glasburk med lock minst 1,5 liter, ca 1 kg egna grönsaker, grönsakskniv, rivjärn, bunke på ca 2 liter och en skärbräda. Grönsakerna ska vara vitkål och blandade grönsaker (till exempel motor, lök eller vitlök).

Kursledare

Sedan kursledaren Solveig Södahl insåg matens påverkan på våra kroppar, på planeten och på andra människor längs livsmedelskedjan, blev hon inspirerad att lära sig hur man odlar sin egen mat på ett hållbart sätt. En sak ledde till den andra och sedan denna första ideologiska gnista har hon arbetat med en matavfalls-restaurang, blivit entusiast och lärare inom fermentering. För Solveig är första steget med matlagning att se sig omrkring och hitta råvaror som kan användas untan alltför stor miljöpåverkan. Det kan vara grönsaker på väg att slängas i stormarknaden, vilda nässlor eller lokalt odlade bönor. 

Äta

En enklare ficka med kaffe/te ingår i kursen.

Att tänka på 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringen sker vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 8 oktober
Tid: Lördag 9.00-12.00
Kursledare: Solveig Södahl
Avgift: 450 kr 
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-06-10 14:22