Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Luffarslöjd 26-27/11

en hand som håller i ståltrådsrullar

Lär dig slöjda med ståltråd och skapa egna praktiska eller konstfulla föremål.

Luffarslöjd, som även kallas trådslöjd eller trådtjack, var det hantverk som huvudsakligen luffarna ägnade sig åt förr i tiden. Ett hantverk som fungerar när du reser till fots kräver verktyg som går att bära med sig. Kniv och yxa, eller tänger till exempel. Eftersom ståltråd var ett billigt material som kunde formas till användbara bruksföremål vilka gick att sälja i gårdarna blev trådslöjden ett vanligt hanverk bland luffarna och kom sedemera att kallas för luffarslöjd.

Kursen inleds med en introduktion till hantverket, materialet och teknikerna. Sedan får ni ett par enklare objekt att börja med för att öva in de vanligaste momenten och därefter får du välja själv vad du vill arbeta med resten av kursen. Vad och hur mycket du klarar beror på handlag och tidigare erfarenhet. Men några mindre föremål som väggkrokar, visp, brödnagg och liknande hinns med samt ett större projekt som en skål, ljusbärare eller skulptur.

Efter kursen har du kunskaper nog att avsluta eller påbörja nya projekt på egen hand och vet också vilka verktyg och typer av tråd du behöver ifall du vill köpa på dig en egen uppsättning. 

Kursledare

Birgit Lorenz har gått kurser för mäster Kristinn Peturson i många år och har även fördjupat sig i teknikerna på egen hand. Både med egen produktion och genom kurser o workshops.  På Birgits Facebooksida Stål & tråd kan du se mer av hennes arbeten.

Fika och lunch

Enklare lunch på Nääs Slottscafé och restaurang, välkomstfika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Oömma kläder. Material och verktyg finns på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Läs mer om parkering på Nääsområdet här. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 26-27 november
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Birgit Lorenz 
Avgift: Pris uppdateras snart
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen Luffarslöjd här

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-09-16 14:38