Lera för nyfikna - lerklining 11-13/10
Lera har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga och hållbara material. Det har varit mycket vanligt i gamla hus som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i väggar och golv. På denna kurs kommer du att lära dig lägga på en grundning, en grovputs och en finputs. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas.
Som ekobyggmaterial används lera framför allt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Lerputs kan användas både in- och utvändigt. Inomhus används den som underlag för målning eller tapet. Tekniken har traditionellt kallats lerklining och var vanlig i Västsverige före de släta skivmaterialens inträde. Lerputs har numera också blivit vanligt inom ekobyggkretsar.
På denna kurs kommer du att lära dig lägga på en grundning, en grovputs och en finputs. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.
Huset där kursen hålls är ett västsvenskt dubbelhus från 1800-talet. Det är en timmerstomme som på insidan tidigare varit lerklinad och man kan se den gamla sprätthuggningen på väggarna. Sprätthuggning är när man hugger i timmerväggen så att ytan blir lite flikig, det är ett sätt att göra timmerytan grövre så att putsen får fäste och inte ramlar ned. Det finns också andra metoder som spräckpanel som är diagonala ribbor som spikas upp med någon decimeters mellanrum. Även träpliggar har använts förr i tiden. Numera används även förzinkat kycklingnät och hönsnät. På denna kurs kommer vi delvis även att putsa på nyuppreglade innerväggar med lerskivor som ”grovputs”.
Kursen börjar på fredag eftermiddag kl. 13 med teori. Lördagen ägnas åt grovputs och söndagen åt finputs.
Efter avslutad kurs kommer du ha kunskaper i hur man blandar de olika bruken och hur man applicerar det.
Kursledare
Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare, som har flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare.
Äta
Observera att det serveras en enklare välkomstfika första dagen. Lunch ingår inte i kursavgiften så ta med egen matsäck! Det kommer finnas begränsade möjligheter att värma maten på kursplatsen så ta gärna med kall mat såsom ex. pastasallad, smörgåsar eller dylikt.
Ta med
Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. Vi kommer vara både utomhus och inomhus så ta med varma kläder och vid behov regnkläder. Ta även med egen matsäck!
Om du har ett eget lerprov finns möjligheten att ta med detta och få en bedömning.
Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid till kursplatsen.
Tomtens parkeringsficka sväljer inte så många bilar så parkering kan behöva ske längs Järnvägsgatan utanför fastigheten.
När, var & hur?
Datum: 11-13 oktober 2024
Tid: Fredag kl 13-17, lördag & söndag kl 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson
Avgift: 2 790 kr
Plats: Såggatan 2b, Alingsås
Anmälan och frågor
Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan!
Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se
Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se