Mura kakelugn 27-29/9 och 4-6/10
Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår sexdagarskurs, fördelad på två långhelger, blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.
Kursen börjar med en introduktion till kakelugnen då vi diskuterar vanliga skador, tekniker, historik m.m. Under resten av tiden arbetar du sedan praktiskt. De befintliga kakelugnarna plockas ned till eldstadsnivå och muras därefter om med nytt tegel. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.
Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag sex.
Kursledare
Kursledare är Tomas Henriksson och Emelie Jansson.
Tomas är tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg och har länge drivit företaget E. Henriksson Eftr. AB som etablerades av firmans grundare Emanuel Henriksson år 1878. Under januari 2016 kom verksamheten att tas över av Emelie Jansson. Emelie som är utbildad byggnadsantikvarie har sedan tidigare gått i lära hos Tomas för att bli utbildad kakelugnsmakare. Hon driver idag verksamheten vidare under namnet E. Henriksson Kakelugnsmakeri AB och restaurerar kakelugnar med traditionella material och enligt gamla metoder i den mån det går.
Såväl Tomas som Emelie har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket de förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis.
Äta
Lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i förväg.
Tag med
Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.
Övernattning
Övernattning hänvisas till Ragneruds Camping som ligger i närheten, ca 2 km från huset där kursen hålls. Där finns ställplatser och stugor att hyra. Andra alternativ finns i form av mindre hotell, B&B och privatpersoner som hyr ut stugor, rum osv.
Eventuell övernattning beskostas av kursdeltagarna själva.
Att tänka på
För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.
När, var och hur?
Datum: 27-29/9 och 4-6/10 2024
Tid: Fredag till och med söndag under två helger, kl. 9-17 varje dag
Kursledare: Kakelugnsmakarna Tomas Henrikson och Emelie Jansson
Avgift: 7 600 kr
Plats: Norra Öxnäs 1, Högsäter (Färgelanda kommun i Dalsland)
Anmälan och frågor
Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan!
Studieförbundet Vuxenskolan Väst
www.sv.se/vast
Tel: 010-33 00 900
E-post: vast@sv.se
Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se