Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Grundläggande täljning 10-11/12

Två händer täljer med saxgrepp

Nyfiken på processen från färskt trä till färdigt slöjdföremål? På den här kursen får du lära dig om klyvning, täljgrepp, torkning och ytbehandling.

En kurs för dig som är nybörjare i täljning eller som önskar att utveckla din täljteknik. Lär dig att med enkla handverktyg skapa användbara och snygga föremål i trä.

Vi börjar täljandet med var sin smörkniv i färskt trä. Vi går igenom täljgrepp gemensamt och hur man kan gå tillväga för att få till en bra form. Sedan lägger vi smörknivarna på tork och fortsätter tälja efter egna önskemål - till exempel stekspadar, ätpinnar, väggkrokar, blompinnar, skedar eller liknande.

Dagen efter, när smörknivarna och andra föremål torkat, täljer vi klart. Då är fokus på att få till en fin, skuren yta i det torra träet. Slutligen går vi genom ytbehandling med linolja. Du väljer själv om du vill olja in din slöjd eller inte, men vi får tillfälle att prova och pratar också om olika metoder och dess för- och nackdelar.

I mån av tid och önskemål kan vi även prova mönsterskärning och andra sätt att dekorera sina föremål.

Kursledare

Kirstine Krag har gått tre år på Sätergläntans träutbildning och har gesällbrev i Slöjdaryrket - Trä. Just nu studerar hon kulturförmedling i Danmark och gör sin praktik hos hemslöjdskonsulenterna på Nääs. Hon har en bred erfarenhet med träets möjligheter och begränsningar och strävar alltid efter att kombinera det funktionella med det estetiska i sitt slöjdande.

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Allt vi behöver finns på plats. Men om du har egna täljverktyg som du gillar eller vill bli vän med får du förstås ta med dem. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringen sker nere vid Slöjd & Byggnadsvård (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Kirstine är en mycket skicklig träslöjdare men ännu inte så rutinerad kursledare. Den här kursen är ett led i att bygga upp mer erfarenhet och därför är priset något lägre än ordinarie kurser. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 10-11 december
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Kirstine Krag
Avgift: 1500 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Länk till anmälan för kursen hos SV

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2022-11-01 11:45