Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Färgsättning för husägaren 28/6

Ett papper med arkitektritning av ett hus och de olika fasaderna färglagda med olika kulörer. Under och på ritningen ligger färgpennor
Ett stort vitt hus med gula fönsterfoder och röda bågar samt svart plåttak
Brunt hus med vita foder och fönster samt rött tegeltak och gröna kopparplåttak på entré och burspråk
Lågt tegelhus i två våningar med rött tegel och brun balkongfront och senapsgul fasadpanel.
En länga med radhus med gult tegel, bruna och orange fasadpanel och röda garageportar.

Känns det svårt med färgsättning på ditt hus? Ska du måla om och är osäker på vilken kulör du ska använda? Vill du veta vilken färgsättning ditt hus haft från början? Då är den här kursen för dig! Kursen går på plats på Nääs i Floda utanför Göteborg.

Färgsättning på byggnader följde fram till slutet av 1800-talet av tydliga traditioner där byggnadernas kulörsättning inte sällan skulle imitera en annan typ av material än vad byggnaden var byggd i. 

I och med att industrialismen gjorde att färg och pigment blev billigare kunde arkitekturen bli mer färgglad och varierad från 1880-talet och framåt. 

1900-talet har medfört ett stort antal arkitekturstilar och -moden. Det kan därför vara svårt för oss på det 21 århundradet att förstå vilka kulörer som faktiskt passar till det hus man bor i.

Under kursen går vi igenom arkitekturstilarna för småhus, hur man hittar spår av äldre färgsättning och hur du kan tänka när just du ska välja kulörer till ditt hus.

Vi utgår från kursdeltagarnas foton under kursens gång och utifrån dem som exempel går vi igenom vad ni ska tänka på, möjliga färgsättningar och hur ni ska gå till väga för att hitta den rätta kulörsättningen för just ditt hus. Vill du att vi tar upp ditt hus är det viktigt att foton och annan information skickas till kursledaren senast 10 dagar före kursstart.

Notera att det är den exteriöra färgsättningen som den här kursen tar upp. 

Kursledare

Lisa Molander är bebyggelseantikvarie på Slöjd & Byggnadsvård där hon bland annat är webbredaktör och rådgivare.  

Innan kursen

Är du anmäld till kursen kan du skicka bilder på ditt hus - nu och gärna äldre foton - till kursledaren cirka en vecka innan kursstart. Skicka till lisa.molander(@)vgregion.se.

Fika och lunch

Enklare fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Parkering

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

NÄR, VAR, HUR

Datum: 28 juni
Tid: Onsdag 17-20
Kursledare: Lisa Molander, antikvarie på Slöjd & Byggnadsvård
Avgift: 500 kr 
Plats: Röda rummet i Källnääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

 

Senast uppdaterad: 2023-05-05 20:28