Byggnadsvårdsläger på Nääs 20-25/8

Var med och ta hand om våra fina byggnader Vänhem och Vänkretsen på Nääs slöjdseminarium!
BYGGNADSVÅRDSLÄGRET ÄR FULLBOKAT MEN DU KAN ANMÄLA DIG SOM RESERV.
Vi på Slöjd & Byggnadsvård ser återigen möjligheten att arrangera ett byggnadsvårdsläger ”hemma hos oss” och denna gång med fokus på byggnaderna Vänhem och Vänkretsen.
Historik & Byggnader
Stilen på huset kallas för Schweizerstil. En stil med mycket snickarglädje som var populärt under sent 1800-tal. Huset har byggs ut vid flera tillfällen. År 1885 byggdes den ut med nya gavelparti men endast det södra är kvar för åt andra hållet byggdes den stora matsalen år 1906. Den vackra stora verandan mot sjön byggdes ut 1891 och 1933.
Vänhem användes som matsal och samkvämsrum för seminariedeltagarna. I källaren fanns det stora köket och i den högra delen av huset var föreståndarinnans lägenhet. I övervåningen bodde också de kvinnor som tjänstgjorde i köket.
Vänkretsen
Lusthusens historia går hand i hand med trädgårdens och parkernas, de första uppkommer under renässansen (1500-talet) men det är under 1700-talet som de verkligen blir på modet. De är byggnader till för rekreation och avslappning. Visste du förresten att ordet Fåfänga tidigare var benämningen på trädgårdar som stoltserade med ett lusthus eller paviljong?
Vård ord lusthus kommer av tyskans Lusthaus och ska föra tanken till lustgården, eller paradiset. Och visst finns det något både romantiskt och paradisiskt över dem?
Innehåll
På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. På Nääs blir det följande moment:
Murverkslaning och omfogning på Vänhem - Vi blandar hudrauliskt kalkbruk, murar en pelare samt fogar om en gammal tegelsockel. Handledare är muraren Thomas Andreason.
Färgtrappa, blandning och målning med linoljefärg - Det bjuds på flera olika moment med linoljefärg. Vi undersöker Vänkretsens tidigare färgsättningar genom att ta fram en färgtrappa med bebyggelseantikvarien Lisa Molander. Byggnadsvårdaren Chico Hovedskov Crafoord hjälper oss att blanda egen färg (grund-, slipstrykning- och färdigfärg). Vi målar bland annat fönster under handledning av målaren Christer Karlsson.
Fönsterrenovering - Vi renoverar fönster och provar på momenten att ta bort kitt, glasa ur, ta bort färg, sätta tillbaka glasen och kitta. I mån av tid och behov kan ev. trälagningar bli aktuella. Handledare är fönsterhantverkaren och snickaren Henrik Hällerdal.
Tak och snickarglädje på Vänkretsen - Byggnaden Vänkretsen har under årens lopp förändrats kraftigt och har bland annat fått ett större taköverhäng. Nu ska byggnaden restaureras och vi kommer att bygga ett helt nytt taköverhäng samt tillverka nya takstolstassar och vindbrädor lika de ursprungliga. Viss rivning ingår i momentet. Handledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg.
Förtäring & logi
Lunch ätes på en av Nääsområdets restauranger. Middag och frukost lagas av deltagarna själva med recept och råvaror som lägerledningen ombesörjer.
Logi erbjuds i byggnaden Björkenääs som uppfördes år 1878 som bostad åt Otto Salomon som var föreståndaren på Nääs slöjdseminarum. Enligt uppgift är byggnaden uppförd i samma stil som tsarens sommarpalats Livadia på Krimhalvön.
Kursdeltagarna måste vara beredda på att dela rum. Det erbjuds sängplats i dubbelsäng eller två enkelsängar i varje rum. Två rum är familjerum och har ytterligare sängar. Om någon kursdeltagare önskar eget rum kan detta i möjligaste mån ordnas mot att deltagaren betalar en tilläggsavgift.
Sovrummen är jättefina och håller mycket god standard. Bra att veta är dock att sovrummen delar på ett antal gemensamma badrum med dusch och toalett. Rummen har således inte några egna badrum. I Björkenääs finns totalt sju sovrum. Det finns även en matsal, två balkonger och ett fullt utrustat kök. I närheten finns en fin badplats i sjön Sävelången. Björkenääs tillhandahåller täcken, kuddar, sänglinne och handduk. Handduk för bad i sjön medtages.
Utflykter under lägret
Planeringen av veckan är i full gång! Förutom morgon- och eftermiddagsdopp planerar vi för en guidad visning av området och Nääs slott, studiebesök på Gunnebo slott, samtal om färg och färgsättning och inte minst pizzabakning i vedeldad ugn!
Samarbetsparter
Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård/ Förvaltningen för kulturutveckling, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, August Abrahamnssons stiftelse samt med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Var, när & hur?
Datum: 20-25 augusti 2023
Tid: Start kl. 14.00 söndagen 20 augusti. Därefter alla dagar 8.30-17.
Lägerledare: Kristina de Rooij, Slöjd & Byggnadsvård, Förvaltningen för kulturutveckling.
Handledare: Muraren Thomas Andreason, fönsterhantverkaren Henrik Hällerdal, finsnickaren Manne Swedberg samt lägerledning av bebyggelseantikvarien Kristina de Rooij.
Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5 450 kr, för studerandemedlem 4 600 kr.
Plats: Nääs ligger utmed E20 öster om Floda. Hitta hit!
Anmälan och frågor
Anmälan öppnar onsdag 1 mars och görs på Svenska Byggnadsvårdsföreningens hemsida. Observera att du måste vara/bli medlem i Byggnadsvårdsföreningen för att kunna anmäla dig.
Klicka här för att anmäla dig till lägret på Nääs
Byggnadsvårdslägren är väldigt populära och brukar bli fulla på någon dag.
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se
Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se
Är du nyfiken på byggnadsvårdsläger?
Se SVT-inspelning från Florö från 2016 och 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Ulrika Lindh och Björn Ohlén kokar röd slamfärg!