Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tillverka egen biokol 17/9

Person som vattnar på rykande kol i skottkärra

Tillverka effektiv och klimatsmart jordförbättring till trädgården!

Välkommen till Matskogen och en praktisk workshop med permakulturdesigner Daniel Bävernäs.

Under denna endagskurs lär du dig att tillverka och använda biokolBiokol är kol, tillverkat av organiskt material genom pyrolys, d.v.s. bränning i hög temperatur i en syrefri miljö. Denna process gör materialet fritt från allt utom kol och ger det en enorm yta i förhållande till sin massa. Det processade materialet får unika egenskaper och kan användas till många olika saker, bland annat som jordförbättrareMikroskopiska porer i kolet gör det till ett utmärkt habitat för jordlevande mikroorganismer och till ett material som binder näringsämnen, vatten och syre.  Biokolet är stabilt i fast form, binds i marken och återgår inte till atmosfären på över tusen år. 

Under kursen gör vi kol och bekantar oss med en enkel och effektiv biokolbrännare. För att materialet ska lämpa sig som jordförbättring behöver vi inokulera (ladda) vårt kol med lämplig biologi och näring. Vi tittar på olika typer av kompost och inokulerar vårt kol med kompost-te eller kompostextrakt. Vi reder även ut vanliga missförstånd om biokol. 

Kursledare

Jag som leder kursen heter Daniel Bävernäs, jag är certifierad permakulturdesigner och driver Matskogen. Varmt välkomna!

Daniel är även fotograf och har tagit fotot överst på sidan.

Fika och lunch

Kursledaren bjuder på fika. Vänligen meddela eventuella allergier i god tid före kursen. Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck! 

Tag med 

Workshopen äger rum utomhus, oömma kläder rekommenderas. Matsäck medtages.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

När, var och hur?

Datum: 17 september
Tid: Söndag kl 10-17
Kursledare: Daniel Bävernäs, permakulturdesigner
Avgift: 1500 kr
Plats: Simmenäs, Alingsås

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Simmenäs i Alingsås

Senast uppdaterad: 2023-02-15 12:04